Help, mijn werknemer heeft overgewicht!

Pak overgewicht op de werkvloer aan

23 april 2012 03 augustus 2012

Overgewicht veroorzaakt rugpijn, pijn in knieën, polsen, heupen, voeten en andere lichaamsdelen. Ook lopen mensen met overgewicht meer risico op hart- en vaatziekten. Help je medewerkers én voorkom je verzuim.

Amerikaans onderzoek van de Duke University toont aan dat werknemers met overgewicht meer kans hebben om betrokken te raken bij een bedrijfsongeval, vaker vrij nemen en meer kosten dan collega’s met een gezond gewicht. Werknemers met extreem overgewicht verliezen zelfs dertien keer meer werkdagen door werkgerelateerde aandoeningen dan collega’s.

Voorkom overgewicht

Wat kun jij als werkgever doen om overgewicht onder werknemers te voorkomen en verminderen?

  • Maak overgewicht en obesitas bespreekbaar. Praat erover met je werknemers en help hen waar je dat kunt. Vraag je werknemers ook vooral wat voor soort hulp ze prettig vinden.

  • Schakel een bedrijfspsycholoog in. Het achterliggende probleem van (extreem) overgewicht kan uit een psychische hoek komen. Bied jouw werknemers de kans om met een specialist te praten, zodat de oorzaak boven water komt en hij goed geholpen kan worden.

  • Pas de voeding op de werkvloer aan: zorg voor een gevarieerd en gezond aanbod. Koop volkoren brood en voorzie in een fruitmand, zodat iedereen een stuk fruit kan pakken wanneer hij dat wil. Laat snacks achterwege. Daarmee verhoog je de drempel om een ongezonde hap tussendoor te nemen.

  • Stimuleer bewegen, door bijvoorbeeld bedijfsfitness of -yoga aan te bieden. Ook kleine oplossingen kunnen effect hebben: zet het koffie-apparaat of de printer op grotere afstand van de bureaus, zodat iedereen net dat beetje extra beweging krijgt.

  • Bied je werknemers de mogelijkheid om mee te doen aan een fietsplan, om te stimuleren met de fiets naar het werk te komen. Overweeg ook een douche te plaatsen, zodat ook werknemer die verder moeten fietsen, eens de auto laten staan.

  • Eén van de meest voorkomende leefregels in diëten is ‘voldoende water drinken’. Stimuleer dit door op meerdere plekken in het kantoor water aan te bieden.

  • Kies als bedrijfsuitje voor iets actiefs. Met z’n allen naar de schaatsbaan of survivallen is gezonder en misschien wel veel leuker dan met het hele team uit eten. Bovendien geef je de werknemers die weinig bewegen de kans om te ontdekken hoe leuk sport kan zijn.

  • Geef zelf het goede voorbeeld! Laat zien dat je gezond luncht, na het werk even naar de sportschool gaat of de fiets pakt als je geen afspraken hebt. Dit triggert je werknemers hetzelfde te doen.

Bronnen:

Managersonline

MT

MKB Servicedesk

De Pers