"Ondernemingsplan is essentieel bij kredietaanvraag"

Interview met Elwin Groenevelt, algemeen directeur Qredits

20 februari 2020

Hoe kom je als ondernemer tegenwoordig nog aan geld? De banken worden steeds strenger en andere externe financiers zijn moeilijk te vinden. Toch kun je je wapenen, weet Elwin Groenevelt van microfinancier Qredits.

1. Hoe belangrijk is een ondernemingsplan in het proces van kredietaanvraag?

"Voor het doen van een kredietaanvraag is het hebben van een volledig ondernemingsplan essentieel! Het geeft vertrouwen dat over elk aspect van het bedrijf goed is nagedacht door de ondernemer."

2. Welk onderdeel van het ondernemingsplan is vooral voor de bank belangrijk?

"Eigenlijk is elk onderdeel heel belangrijk; of het nu gaat om ondernemersvaardigheden, inschatting van de markt (doelgroep, concurrenten), het juiste product of de financiële begroting. Zorg dus dat er een duidelijk verhaal is wat op elkaar is afgestemd. Natuurlijk is de financiële begroting essentieel; maar niet alleen de cijfertjes, met name de onderbouwing hiervan; dus hoe ga je een omzet realiseren, heb je al opdrachten in je portefeuille en is er een reserve op het moment dat er even geen klanten zijn."

3. Wat vergeten ondernemers vaak, merk jij in de praktijk?

"Vooral het nadenken over de marktomstandigheden. Veel starters zijn zo overtuigd van hun product of dienst dat ze er van uitgaan dat hier veel vraag naar is. In de praktijk blijkt dat wel tegen te vallen. Je moet als ondernemer veel energie steken in marketing, netwerken en commerciële acties. Stel je begint een webwinkel, dan is een mooie website niet genoeg. Er zijn miljoenen websites op internet! Hoe weet een toekomstige klant je te vinden. En waarin onderscheidt je je dan van soortgelijke aanbieders. Dit onderdeel wordt vaak onderschat en is van groot belang voor de resultaten tijdens de opstartjaren."

4. Gaat het alleen om de cijfers of ook om de ondernemer persoonlijk?

"Ondernemerschap in het MKB staat en valt met de ondernemer zelf. De meeste ondernemers hebben weinig tot geen personeel en moeten dus alles zelf doen. Of een goed netwerk om je heen mobileren. Als je onvoldoende vaardigheden hebt op een bepaald gebied, zul je dit moeten compenseren met een coach of een goed netwerk. Ben je bijvoorbeeld niet commercieel, hoe krijg je dan nieuwe klanten. Als je weinig feeling met cijfers hebt, moet je iemand vinden die dit frequent voor je doet. Dat soort zaken zijn heel belangrijk om vooraf goed over na te denken."

5. Hoe kan een ondernemer zijn persoonlijke kwaliteiten neerzetten?

"In een goed ondernemingsplan staat per definitie niet dat je als ondernemer alles zelf goed kan; dat is namelijk nooit het geval. Het meest sterke is dat je je eigen zwakke punten goed omschrijft en hiervoor een betrouwbare oplossing aandraagt. Dan komen je sterke punten ook veel beter over. Wees dus eerlijk en laat zien dat je als ondernemer goed nadenkt over alle facetten van ondernemerschap. Het kan helpen om een soort klankbord groep om je heen te verzamelen; laat vrienden of familie eens zeggen wat ze ervan vinden; of laat het ondernemersplan door ze lezen of hou eens een pitch (korte speech over wat je gaat doen en hoe je het gaat doen). Inspraak op je plannen lijkt erg lastig maar je kunt hier op de lange termijn veel voordeel van hebben."

6. Moet je een marktanalyse meenemen in je plan?

"Ja, absoluut! Hoe concreter, hoe beter. Niet algemene CBS-cijfers maar kijk naar de lokale marktomstandigheden. Zijn er veel concurrenten, wat zijn de prijzen; doe eens aan mysterie shoppen."

7. Heb je verder nog tips hoe je een goed ondernemingsplan kunt maken?

"Zorg dat je een goed sjabloon hebt van een ondernemingsplan, zodat je niks vergeet. Je kunt bijvoorbeeld gratis een sjabloon ondernemingsplan downloaden via MijnMKB. Op 11 juni 2012 lanceren wij trouwens een unieke E-learning “Ondernemingsplan schrijven”; het is de eerste E-learning in Nederland waarbij je stapsgewijs en via leuke opdrachten automatisch een ondernemingsplan én financieel plan kunt maken. Je kunt de E-learning vanaf 11 juni downloaden op www.microfinanciering.nl."

Auteur

Raphael Klees