Gouden regels voor je businessplan

Zet al je doelen op papier

21 september 2012

Ondernemen begint met een idee. Alle vragen die uit dat idee voortvloeien, komen in een businessplan. Is er een markt voor jouw product of dienst? Wat zijn je kosten en beoogde baten? Sta stil bij een aantal gouden regels.

Whitepaper Hoe maak ik een ondernemingsplan?

1. Omschrijf het idee tot in de detail

Eén Willie Wortel-moment maakt nog geen onderneming. Werk je idee uit door jezelf kritische vragen te stellen en die te beantwoorden op papier. Wat wil je nu precies gaat doen en voor wie? Hoe ga je je product of dienst verkrijgen/vervaardigen respectievelijk verzorgen? Waar en hoe ga je het aanbieden? In welke behoefte voorzie je, bij wie? Wees precies. Heb je bepaalde informatie niet? Ga op onderzoek uit; lees vakbladen, branche- en marktonderzoeken, doe er zelf een, al is het een enquête via Facebook. Dit is je kans om zakelijk inzicht, visie en enthousiasme te tonen. Vergeet niet een korte persoonlijke motivatie op te schrijven. Hoe ben je hierin gerold? Wat zorgt dat je het tot een succes gaat maken? Wees eerlijk over zwakke punten en vertel hoe je die gaat aanpakken.

2. Zorg voor realistische financiële onderbouwing

Dit moet als een huis staan – zover mogelijk, want 100 procent goed voorspellen hoe de zaken gaan lopen is natuurlijk onmogelijk. Reken uit hoeveel startkapitaal je nodig hebt en waar je het aan wilt besteden. Deze investeringsbegroting sluit nauw, weet Arko van Brakel. 'Wat me wel eens opvalt aan starters is dat ze eigenlijk een investeerder zoeken die hun salaris wil betalen. Ik zeg: neem zelf risico als je zo'n goed plan hebt.'

De financiering van je ondernemingsplan stoelt op twee poten: eigen vermogen (banken vragen vaak 20 tot 50 procent eigen geld van starters) en zo nodig vreemd vermogen (banken, business angels, rijke tantes etc).

Nog een onmisbaar onderdeel van je financiële onderbouwing is de exploitatiebegroting. Hierin komen de volgende vragen aan de orde. Wat is de kostprijs van je product? Welke kosten drukken nog meer je winst? Denk  aan personeel, huisvesting, kantoorkosten. Welke omzet moet je draaien om winst te maken? Zie voorbeeld http://www.kvk.nl/ondernemen/financien/uw-financieel-plan/exploitatiebegroting/voorbeeld-exploitatiebegroting/ Wees realistisch.

3. Denk alvast vooruit

Waar wil je over vijf jaar als ondernemer zijn? Natuurlijk wens je dat de bomen dan tot de hemel groeien. Maar wat is je plan om te groeien – wil je wel groot groeien, personeel aannemen en meerdere vestigingen openen? Pas dat bij jou en jouw persoonlijke doelen en talenten? Bij het schrijven van een businessplan is het handig om hier bij stil te staan. Ga bij jezelf te rade. Businesslocus.nl biedt een aardige test om je ondernemerstype te ontdekken. Zoek een ondernemingsvorm die bij je past; alleen of juist met anderen. Samen ondernemen heeft vele voordelen, maar ook valkuilen. Verdiep je daar in en zet oplossingen en afspraken op papier.

Kijk hier voor een uitgebreid stappenplan en informatie over rechtsvormen

- Een bedrijfsplan in 10 stappen

- Zeven financiele zaken voor ondernemers

- Zes elementen van een ondernemingsplan