Online kansen benutten: videobellen, narrowcasting en cloud computing

Waar kun je online nog winst boeken?

24 juni 2013

Uit onderzoek van MKB Servicedesk onder 820 ondernemers blijkt dat praktische online communicatie, zoals videobellen, slechts door 37 procent van de ondernemers wordt benut. Ook narrowcasting en cloud computing wordt nog niet uitgebuit.

Kantoor in de cloud

Videobellen: niet meer in de fileEen belangrijke online kans die vaak nog over het hoofd wordt gezien is videobellen. Niet alleen met klanten, maar denk ook aan vergaderen met je personeel of partners op afstand. Er zijn genoeg mogelijkheden om goedkoop online te vergaderen. Dit wordt videoconferencing genoemd. Via online videotoepassingen kun je eenvoudig een vergadering organiseren tussen twee of meerdere partijen. Het gebruik van virtueel vergaderen is een manier om overbodige zakelijke reizen aan te pakken. Waarom zou je in de auto stappen en anderhalf uur in de file staan voor een meeting, als je ook thuis of vanaf kantoor via de computer kan vergaderen?

Narrowcasting: je eigen tv-kanaal

Tv’s schieten als paddenstoelen de muur uit. Bij steeds meer bedrijven zie je schermen hangen. Bewegende beelden kunnen heel handig zijn om je klanten te entertainen en te informeren. En het liefst zet je het toestel natuurlijk op je eigen zender.

Narrowcasting is een ideale mogelijkheid om het aansprekende medium tv heel gericht in te zetten. Narrowcasting is een breedbanduitzending, waarbij een specifiek publiek bediend wordt. Kortom: je eigen tv-kanaal. Een ideale manier om je klanten in de receptie van je bedrijf of in je winkel aan te spreken en je bedrijf een extra dimensie te geven. Je kunt je eigen commercials laten zien of andere nuttige informatie verstrekken aan jouw specifieke doelgroep. Een handige dienst, die niet duur hoeft te zijn.

‘Bewegend billboard’

Ondernemer Ferrie Lehman startte in 2007 Rubicom Narrowcasting Network. Hij zag al vroeg de mogelijkheden van een eigen tv-kanaal. “Rond 2001 kwamen die grote plasmaschermen op de markt”, vertelt hij. “Meteen dacht ik: die moet je gebruiken als billboard! Ik werkte in een audiovisueel bedrijf en probeerde mijn baas enthousiast te krijgen voor narrowcasting. Maar helaas, hij vond het niks. Dan doe ik het gewoon zelf, dacht ik. Uiteindelijk heb ik me in 2007 ingeschreven bij de KvK, gewapend met een businessplan.” Narrowcasting bestond toen al, maar het toespitsen op een smal publiek werd nog weinig gedaan volgens Ferrie. “Al sinds de opkomst wordt het medium vooral landelijk geëxploiteerd. Zo kunnen adverteerders een plek kopen op schermen bij bijvoorbeeld C1000 en Shell. Maar deze landelijke advertenties zijn vaak helemaal niet interessant voor de meeste bezoekers. Zonde van het geld,” vindt Lehman. Volgens hem moeten de advertenties juist aansluiten op de locatie van het scherm. “Lokale nieuwsberichten en evenementen kunnen een aanvulling zijn als je staat te wachten bij de kassa in de supermarkt. Exploitatie zou dus lokaal en/of regionaal moeten plaatsvinden.”

Inmiddels is met de komst van digitale televisie, narrowcasting steeds toegankelijker geworden voor iedere ondernemer, groot of klein. Je kunt bij je tv-provider/kabelaar eenvoudig vragen naar de mogelijkheden van een eigen kanaal of bij bedrijven aankloppen die online narrowcasting aanbieden. Maar hoe zit het met de registratie van beelden of de garing van informatie? Eigen informatie toevoegen hoeft niet altijd erg ingewikkeld of duur te zijn. Met een mediaplayer van een paar honderd euro kun je al zeer fraaie resultaten boeken. Op één tv-scherm weliswaar. Wil je dit kunstje toepassen op méér tv's, dan kom je wat duurder uit. Zo rond de duizend euro. Wil je echt het neusje van de zalm hebben op dit gebied dan is de aanschaf van een tv-server het overwegen waard. Daarmee kun je vanaf een centraal punt de inhoud van de beelden laten variëren per onderdeel van je bedrijf of zelfs per afzonderlijk toestel.

Cloud computing: werk online

Werken in ‘de cloud’. Je hoort het steeds vaker. Het heeft niks te maken met computeren in het vliegtuig of in de wolken zijn met je nieuwe computer. Nee, het is het idee dat je internet als computer gebruikt. Met cloud computing kun je vanaf elke locatie online je software, server of harde schijf bereiken. Overal zijn je gegevens beschikbaar. Enkele bekende voorbeelden van cloud computing zijn Facebook, Linkedln, Flickr, Hotmail, G-mail, Yahoo en Google Docs. Overal waar je online bestanden kunt opslaan, beheren en/of bewerken is een cloud-dienst. Online tekstverwerkers, online spellen, webconferenties, online besturingssystemen, online muziek: allemaal onderdelen van cloud computing.

Succesvol ondernemer Ronnie Overgoor vertelt in 60 seconden wat de voordelen zijn van cloud computing.

Cloud computing heeft voor- en nadelen. Bij voordelen kun je denken aan lage kosten, goede bereikbaar, laagdrempelig, veilig (tijdens bijvoorbeeld een brand of andere calamiteit) en duurzaam. Nadelen zijn er ook. Het is minder betrouwbaar, moeilijk helemaal te beschermen en het heeft een grote juridische impact. Dit wordt steeds beter geregeld vanuit de cloud-leveranciers, maar let hier op als ondernemer.