Een dagje slimmer werken slimmer reizen met ondernemer Willem Overbosch

Column | Een rondje openbaar vervoer

06 mei 2014

Mijn schoonmoeder wordt 65 en we hebben een feest in Den Haag. Omdat ik vandaag de hele dag in Den Haag moet zijn, ligt het voor de hand te kiezen voor een ritje in de auto vanuit onze woonplaats Driebergen naar Den Haag.

Dan vanavond door naar het feestje van mijn schoonmoeder en vervolgens onze vier kinderen verdelen over twee auto's voor onze terugrit naar Driebergen. Een nadeel: Zeker in de ochtend heb ik dan serieus kans op file en vertraging. Maar, er is een alternatief: de trein. De dag ziet er dan wel wat anders uit. Op zich houd ik er wel van om mijn dag te beginnen met een last-minute beslissing, dus ik besluit het gewoon te doen. Ik neem je mee door mijn dag, misschien zitten er ook voor jou een paar handige overwegingen in.

Hoe laat ga ik?

De eerste vraag is dan natuurlijk: Hoe laat gaat de trein. Op mijn Iphone heb ik een hele handige app: Trein. Daar plug je even 'vertrek' en 'bestemming' in en dan krijg je de opties. Het moet de trein van 08.13 uur worden in Driebergen. Houd ik rekening met 10 minuten fietsen, dan betekent het dat ik om 08.00 uur moet vertrekken vanuit huis. Onze vier kinderen moeten dan al ontbeten hebben. Gelukkig was de jongste al rond 06.30 uur wakker en is er genoeg tijd om het normale schema (08.30 uur de twee oudste op school afzetten) aan te passen.

De beslissing eenmaal genomen een korte blik op het weer. Het ziet er vandaag grijs, benauwd en driegend uit, maar ik waag het erop. Gewoon zonder jas en paraplu op de fiets naar het station. Daar check ik in met mijn OV chipkaart met voordeelurenkorting (geeft recht op 40 procent korting vanaf 09.00 uur). Een businesscard van de NS kan natuurlijk ook, maar die heb ik niet. Ik ben nog een beetje een consument wat dat betreft. Nog een puntje van aandacht hier is het saldo op je kaart. Je kunt ervoor kiezen dit automatisch aan te laten vullen als het onder de 10 euro komt. Dat is wel handig om nooit voor verassingen te staan. Je kunt dit natuurlijk ook van de zakelijke rekening laten afschrijven. NS geeft mooie overzichten met trajecten, dus declaraties zijn geen probleem. Wellicht nog makkelijker is het opnemen als secundaire voorwaarde. Klaar ermee.

Gratis WiFi onderweg 

Enfin, waar was ik. Bij station Driebergen (wel even jasje uit, want het is toch wel warm) komt de trein keurig op tijd. Tien minuten later sta ik op Utrecht Centraal en heb ik net even tijd om een cappuccino te halen en om 08.29 uur de intercity naar Den Haag te halen. Helemaal top. En nu komt het grote voordeel. Ik ga lekker zitten, start mijn Macbook Air (ja, toch even noemen) op en maak gebruik van het gratis T-Mobile WiFi-network wat er standaard op dit traject is beloofd. Helaas, dat werkt niet. Typisch NS zou je dan natuurlijk zeggen, maar dat is weer zo negatief. Hier komt de tip. Pak je Iphone, ga naar instellingen en selecteer ‘persoonlijke hotspot’ (Iphone 4s) in de Wifi-finder. Internet. Gelijk ga ik aan de slag met deze column over reizen met de trein via mijn online kantooromgeving. Ik plaats de column direct in ons CMS en laat de redactie er nog even doorheenlopen. Let wel, het is nu pas 8.51 uur en dat is alweer gedaan.

Ons spandoek op de foto

Zo, nog even de rest van de trip afmaken. Ik stap dadelijk uit op Den Haag Centraal, loop twee minuten naar de Bezuidenhoudseweg waar MKB-Nederland is gehuisvest en heb daar de hele dag mijn afspraken georganiseerd. Natuurlijk maak ik wel nog even een foto van ons reclamespandoek dat hier over de A12 hangt, gewoon omdat ik daar trots op ben. Vanavond pak ik vanaf Den Haag CS de Tram lijntje 17 naar Rijswijk en loop 2 minuten naar het huis van mijn schoonmoeder. Heb daar een leuk feestje en rijd met het hele gezin in een auto terug naar Driebergen. Het wordt weer een mooie dag slim werken en slim reizen. Think about it!

Auteur

Willem Overbosch