Je werknemer gaat op vakantie en komt niet terug

Ziekmelding in vakantie, wat doe je ermee?

18 mei 2017

De vakantieperiode van je medewerker zit erop, aanstaande maandag begint hij weer uitgerust op de zaak. Dan belt hij je op, een dag voor het einde van zijn vakantie: 'Ik ben ziek, dus blijf voorlopig in het buitenland.'

Mijn werknemer meldt zich ziek, en nu?

Als je werknemer ziek is, moet hij dit aan jou als werkgever melden, óók vanuit het buitenland. Of hij nu een griepje opgelopen heeft in Turkije of zijn been gebroken heeft tijdens een skivakantie in Oostenrijk. Vervolgens moet jij (net zoals bij een 'normale' ziekmelding) het verzuim binnen vier dagen doorgeven aan je arbodienst of bedrijfsarts. Dit is altijd zo, dus óók als je werknemer op zijn vakantieadres ziek wordt.

Is hij écht ziek? 

Een bedrijfsarts beoordeelt dan of je werknemer wel écht ziek is en of hij recht heeft op doorbetaling van loon. Deze beoordeling wordt natuurlijk lastig als je werknemer in Frankrijk verblijft. Geen adres waar je bedrijfsarts 'even' langs rijdt. Belangrijk daarom is dat je vooraf duidelijke voorschrift hebt opgesteld, waarin je beschrijft aan welke plichten je werknemer moet voldoen tijdens ziekte. 

Controlevoorschriften 

Neem in deze controlevoorschriften op dat je werknemer altijd moet doorgeven waar hij bereikbaar is. Jij of je bedrijfsarts moet je werknemer namelijk kunnen informeren waar en wanneer hij zich moet melden voor controle, bijvoorbeeld bij een lokale arts in het land waar hij verblijft. Je hebt het recht om je werknemer te vragen vervolgens een artsenverklaring te sturen (met mail, fax of post), met daarin de vastgestelde arbeids(on)geschiktheid en het positieve of negatieve reisadvies. Let op: Je kunt niet van je werknemer eisen dat hij voor controle terugkomt naar Nederland.

Loonbetaling opschorten 

Houdt je werknemer zich niet aan deze voorschriften, dan kun je volgens de wettelijk voorgeschreven sanctie de loonbetaling opschorten. Dit moet je wel duidelijk melden aan je werknemer, zodat hij nog de kans heeft om zich alsnog aan de controlevoorschriften te houden.

Het niet betalen van salaris tijdens ziekte is ook toegestaan als je werknemer opzettelijk arbeidsongeschiktheid heeft veroorzaakt. Het zich blootstellen aan risicovolle activiteiten - lees: skiën - valt daar níet onder. Dus als je werknemer een been breekt tijdens zijn wintersportvakantie, kun je alléén onder je loonbetalingsplicht uitkomen als je kunt aantonen dat je werknemer opzettelijk uit de gondel is gevallen of zich heeft laten 'aanskiën'. In de praktjik vrij onmogelijk. 

Vakantiedagen of ziektedagen?

Wordt je werknemer midden in zijn vakantie ziek, dan komt er nog een vraagstuk bij: worden de ziektedagen verrekend met de vakantiedagen? Als je werknemer zo ziek is dat hij naar huis moet, dan mag je als werkgever deze dagen niet als vakantiedagen rekenen. Maar kan je werknemer gewoon op zijn vakantieadres blijven genieten van zijn vrije tijd, dan blijft deze periode gelden als vakantie.

Bronnen: Mijn Bedrijf, Intermediair,  MKB Servicedesk, Rendement