Het Nieuwe Werken, waarom niet?

Negen misverstanden uit de weg

29 augustus 2012

Starten met Het Nieuwe Werken betekent oude gewoonten loslaten. Bij veel ondernemers en medewerkers roept die verandering weerstand op. Hoog tijd om een aantal misverstanden over Het Nieuwe Werken weg te nemen.

Overweeg je om je binnen je onderneming Het Nieuwe Werken in te voeren? Het heeft een boel voordelen. Zoals meer werkplezier bij medewerkers en een hogere productiviteit door tijdswinst. Toch lopen een boel ondernemers tegen een aantal misverstanden aan. We nemen ze voor je uit de weg. 

1. Ik verlies de controle over mijn werknemers

Dat ligt er maar aan hoe je het bekijkt. Aanwezigheid op de werkplek zegt op zich niets over de productiviteit van een medewerker. Als je duidelijke resultaatafspraken en deadlines vastlegt, weet je personeel waar het aan toe is en kun jij ze daarop ‘controleren’.

2. Mijn personeel gaat thuis vast zitten lanterfanten

Medewerkers beseffen heus wel dat ze thuis echt moeten werken, al was het maar omdat ze anders vroeg of laat tegen de lamp lopen. Over het algemeen zullen ze thuis juist met plezier werken; vrijheid en verantwoordelijkheid krijgen motiveert enorm. Maak wel duidelijke prestatieafspraken en zorg voor deadlines.

3. Mijn personeel kan niet overweg met al die technische snufjes

 Heb je (oudere) werknemers die niet goed thuis zijn in moderne technologie? Dat valt vast mee. De meeste mensen kunnen tegenwoordig googelen, mailen en sms’en. Met een paar handige tools kom je al heel ver. Je kunt overwegen je personeel een training te geven. Dat hoeft niet veel te kosten. In plaats van een duur bureau inhuren, kun je bijvoorbeeld een dag(deel) inplannen waarop je medewerkers elkaar wegwijs maken.

4. Mijn personeel verliest de binding met het bedrijf

Door tijd- en plaatsonafhankelijk werken, zien jij en je medewerkers en collega's elkaar minder. Je wilt de onderlinge betrokkenheid natuurlijk vasthouden, en dat moet je gaan organiseren. Plan bijvoorbeeld elke vrijdagmiddag een borrel (een koffie op maandagochtend kan natuurlijk ook). Zorg dat je niet altijd online vergadert, maar doe dat regelmatig ook ‘face to face’. Je kunt ook wekelijks één dag kiezen waarop iedereen er moet zijn. Bedenk dat je bedrijf meer een ontmoetingsplek wordt dan een plek om te werken. Pas daar de inrichting op aan. Maak er een ‘thuishonk’ van.

5. Mijn medewerkers hebben geen zin in dat moderne gedoe

Veranderingen stuiten bij veel mensen in eerste instantie op weerstand. Je moet de tijd nemen om je medewerkers voor te bereiden en hen aan je ideeën te laten wennen. Beter nog: laat je personeel meedenken en begin met het inventariseren van de wensen en behoeften. Ga je over tot daadwerkelijke invoering van nieuwe werkvormen, doe dat dan stapsgewijs. Maak er bijvoorbeeld eerst een proefproject van met een beperkt aantal medewerkers. Bij zelfroosteren kun je denken aan een fase met een gedeeltelijk vastliggend rooster met daar bovenop ‘vrije ruimte’.

6. Werken in de trein lukt toch nooit

Een rapport schrijven is misschien wat veel gevraagd, maar er zijn veel dingen die mensen wel kunnen doen. Denk eens aan de tijd die je medewerkers dagelijks kwijt zijn aan het lezen en beantwoorden van mailtjes. Dat is bij uitstek iets wat ze in de trein op hun smartphone kunnen doen. Het scheelt een hoop tijd als ze daar op het werk niet meer naar om hoeven kijken. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor ‘regeltelefoontjes’ en het doorlezen van vergaderstukken.

7. Mijn bedrijfsinformatie ligt op straat

 Ga je plaats- en tijdonafhankelijk werken, dan is het noodzakelijk dat je medewerkers overal en altijd bij de software, hardware en bedrijfsdata kunnen komen. Laptops, smartphones en andere mobiele apparaten moeten dus optimaal beveiligd worden - maar dat moet eigenlijk sowieso. Gebruik maken van online diensten, zoals cloud computing kun je met de ingebouwde bescherming van een wachtwoord gerust als veilig beschouwen. Je onderneming is niet de geheime dienst, dus kwaadwillende hackers zijn echt niet geïnteresseerd in jouw bedrijfsdata.

8. Het Nieuwe Werken is zo duur

Het Nieuwe Werken is geen kant en klaar pakket dat je invoert. Wat je anders gaat doen en hoe, is helemaal aan jou. En daarmee ook hoe groot het kostenplaatje wordt. Je zult hoe dan ook investeringen te doen. Je zult software moeten aanschaffen waar iedereen op kan inloggen. Maar die investeringen zijn meestal binnen een jaar terugverdiend.

9. Het Nieuwe Werken levert toch niets op

Een absolute misvatting. Het Nieuwe Werken leidt tot kostenbesparing, meer efficiency, lager ziekteverzuim en een hogere productiviteit, om maar een paar zaken te noemen.

Gratis e-book

Lees alle voordelen van Het Nieuwe Werken in het gratis e-book Eerste hulp bij Slim Werken Slim Reizen.