Btw-aangifte doen: praktische tips omzetbelasting

Tijd voor de periodieke omzetbelasting: zo doe je dat

23 maart 2020

Ben je zelfstandig ondernemer voor de btw en moet je op jaarbasis meer dan 1.345 euro aan btw betalen? Dan ben je verplicht periodiek btw af te dragen. Ook bekend als omzetbelasting. Elke maand, kwartaal of jaar moet je hier aangifte van doen bij de Belastingdienst. Hoe doe je dat? Praktische tips.

Btw is de belasting toegevoegde waarde over een product of dienst. In Nederland gelden drie soorten btw-tarieven, afhankelijk van het soort product of dienst. Als je diensten levert aan het buitenland, gelden er andere regels. In de btw-aangifte geef je aan hoeveel btw je aan je klanten hebt berekend en de btw die je zelf hebt moeten betalen over ingekochte producten, diensten en eventueel voorbelasting. De omzetbelasting is het verschil tussen deze twee bedragen.

Wanneer aangifte doen?

Als je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel (KvK) als zelfstandig ondernemer, krijg je een btw-nummer en een brief waarin staat over welk aangiftetijdvak je aangifte moet doen. Meestal is dit per kwartaal, maar er zijn uitzonderingen. Als je per kwartaal meer dan 15.000 euro betaalt, doe je vaak per maand aangifte. Als je minder dan 1.883 euro btw per jaar betaalt, kun je een verzoek indienen om eens per jaar aangifte te doen.

Per brief en/of per mail krijg je van de belastingdienst een verzoek om je aangifte te doen. Hier staat ook de uiterste aangifte-/betaaldatum op. Als je per jaar aangifte doet, moet je voor 1 april van het eerstvolgende jaar je btw-aangifte hebben ingediend. Doe je aangifte per kwartaal, dan betaal je voor het einde van de maand na afloop van het kwartaal (dus eind april, eind juli, eind oktober en eind januari). Doe je aangifte per maand, dan betaal je voor het eind van de volgende maand.

Tip: gebruik sms alert 

Nooit meer vergeten je aangifte te doen? Meld je aan voor de sms-alert van de Belastingdienst. Hiermee wordt je via sms-berichten op de hoogte gehouden van de vervaldatum van de btw-aangifte.

Drie manieren om aangifte doen

Je kunt op drie manieren aangifte doen van je btw: (1) digitaal via de site van de Belastingdienst, (2) met aangifte- of administratiesoftware of (3) door eenaccountants- of administratiekantoor. Als je een overzichtelijke administratie hebt, is het niet moeilijk om zelf aangifte te doen op de site van de Belastingdienst, het kost je ongeveer een uur. Van de Belastingdienst ontvang je na inschrijving bij de KvK de inloggegevens waarmee je naar het beveiligde gedeelte kunt.

Voorkom naheffing

Je aangifte moet binnen een maand na afloop van het tijdvak bij de Belastingdienst binnen zijn. Als je te laat bent krijg je een naheffingsaanslag, tenzij je uitstel hebt aangevraagd. De naheffingsaanslag is een schatting van de btw die je moet betalen. Vind je de schatting te hoog? Dan kun je binnen zes weken bezwaar maken.

Tip: Benut de kleineondernemersregeling (kor)

Als je als ondernemer in een jaar minder dan 1.883 euro aan btw zou moeten betalen, hoef je misschien helemaal geen btw af te dragen. Sterker nog, in sommige gevallen hoef je niet eens meer je omzet aan te geven bij de Belastingdienst. De kleineondernemersregeling (kor) kan uitkomst bieden. Lees meer over deze regeling.

Auteur

Raphael Klees