Hoe voer ik mobiel werken in binnen mijn bedrijf?

Mobiel werken: plaats- en tijdonafhankelijk ondernemen

22 oktober 2013

Hoewel 89 procent van de ondernemers het voordeel van mobiel werken ziet, weet 31 procent van de ondernemers nog niet hoe ze plaats- en tijdonafhankelijk werken optimaal kunnen faciliteren in hun bedrijf.

Dat blijkt onderzoek van MKB Servicedesk in opdracht van KPN onder 270 ondernemers. 89 procent van de ondernemers is ervan overtuigd dat mobiel werken leidt tot meer efficiency. Daarnaast meent 80 procent van de ondernemers dat als werknemers zelf de vrijheid hebben om hun agenda per dag in te delen, ze meer tevreden en succesvoller zijn.

Toch vinden ondernemers het lastig om te bedenken hoe ze mobiel werken optimaal kunnen faciliteren in hun bedrijf. 31 procent weet niet hoe ze plaats- en tijdonafhankelijk werken moeten invoeren in hun onderneming.

Wat is mobiel werken?

Mobiel werken is een ander woord voor plaats- en tijdonafhankelijk werken. Dat houdt in dat jij en je medewerkers altijd en overal aan de slag kunnen. Doordat jullie niet afhankelijk zijn van een vast kantoor of bureau, kunnen jij en je medewerkers dus ook onderweg werken of op een flexibele werkplek. En doordat je minder strakke werktijden hanteert, kunnen je werknemers hun tijd flexibeler indelen, hun dag zo efficiënt mogelijk indelen en hun werk/privébalans verbeteren.

Hoe kan ik mobiel werken invoeren?

Wil je mobiel werken invoeren? Volg deze stappen:  

  1. Installeer een draadloos netwerk. Dat zorgt ervoor dat je werknemers op elke plek binnen je kantoor kunnen inloggen in je systeem of in de cloud. Daardoor zijn ze niet gebonden aan een vast bureau. Zorg er wel voor dat werknemers alleen via beveiligde verbindingen werken (bijvoorbeeld VPN of https), zodat ze geen slachtoffer worden van hackers

  2. Vervang vaste pc's en telefoons voor laptops en smartphones. Deze devices maken je werknemers minder plaatsafhankelijk, doordat ze voortaan ook buiten kantoor kunnen e-mailen, bestanden en gegevens kunnen uitwisselen en videoconferenties kunnen bijwonen. Je kunt er ook voor kiezen personeel eigen apparatuur te laten inzetten (Bring Your Own Device). Let dan wél op dat ze goede virusscanners en firewalls installeren.

  3. Installeer geschikte software. Je kunt niet met ouderwetse software (blijven) werken die alleen toegankelijk is vanaf aangesloten apparaten of vanaf één bepaalde plek. Kies voor software die geschikt is voor mobiel werken: cloud software.

  4. Schaf gepaste beveiliging aan. Doordat je bedrijfsinformatie en documenten voortaan ook búiten je bedrijf beschikbaar zijn, is een goede cloudbeveiliging geen overbodige luxe. Introduceer een goed wachtwoordenbeleid, houd privacygevoelige informatie buiten de cloud, kies voor gecertificeerde cloudaanbieders, installeer goede firewalls en virusscanners en deel documenten alleen met die mensen die het nodig hebben.

Auteur

Lenneke Arts