Proeftijd: zo werkt het

Ontdek of een medewerker bij je past
Om uit te vinden of een nieuwe werknemer in je bedrijf past en aan de verwachtingen voldoet, kun je een proeftijd instellen. Daarmee kunnen beiden partijen eenvoudig weer uit elkaar gaan als het niet bevalt. Er zijn wel wat regels waar je rekening mee moet houden bij de proeftijd.
Meer weten over je rechten en plichten als ondernemer?
Klik hier
Download gratis het e-book Eerste hulp bij Juridische Zaken
Naar MijnMKB
Wil jij je werknemer ontslaan?
Klik hier
Download de whitepaper over ontslag
Naar MijnMKB
Meer over flexibele arbeidscontracten
Klik hier
Lees het whitepaper over tijdelijke contracten
Naar MijnMKB
Een proeftijd is niet verplicht, maar wel een goede manier om uit te vinden of een nieuwe medewerker een aanwinst is. Tijdens deze proeftijd kunnen jullie de arbeidsrelatie verbreken zonder de reden ervoor op te geven, behalve als de medewerker erom vraagt. Een proeftijd is niet helemaal vrijblijvend, zoals je kunt lezen in Ontslag in proeftijd, mag dat? Om juridische problemen te voorkomen moet je bij een proeftijd op de volgende zaken letten.
 

Wanneer geldig?

Je moet een proeftijd aan het begin van het dienstverband schriftelijk vastleggen in de arbeidsovereenkomst of de personeelsgids, waarnaar je moet verwijzen vanuit het contract. Anders is de proeftijd niet rechtsgeldig en moet je de werknemer in dienst houden, of de normale procedure volgen voor ontslag. Dan is toestemming nodig van het UWV.
 

Maximale duur

De proeftijd moet voor beide partijen even lang zijn. Let op de maximale duur van de proeftijd. Een te lange proeftijd is ongeldig (nietig). De proeftijd mag niet langer zijn dan is afgesproken in de cao en nooit meer dan één of  twee maanden, afhankelijk van het contract:
 • Bij een arbeidsovereenkomst korter dan twee jaar of een tijdelijk contract zonder einddatum (bijvoorbeeld voor de duur van een project of vervanging van ziekte), maximaal één maand.
 • Bij een arbeidsovereenkomst van twee jaar of langer of een vast contract, maximaal twee maanden.
 

Let op

 • De proeftijd gaat in op de dag dat de werknemer begint. Is dit om de een of andere reden eerder dan de afgesproken datum, dan gaat de proeftijd direct lopen en verschuift de einddatum ook naar voren.
 • Een medewerker mag zonder opzegtermijn binnen de proeftijd ermee stoppen, houd hier rekening mee.
 • Jij mag dus ook een medewerker zonder opzegtermijn ontslaan, maar doe het wel op tijd. Ben je te laat, dan is het proeftijdontslag ongeldig en kan de rechter bepalen dat de arbeidsovereenkomst doorloopt. Wacht niet tot de laatste dag, want je loopt het risico dat je de werknemer te laat bereikt. Bijvoorbeeld omdat hij de telefoon niet opneemt of niet komt opdagen voor een gesprek.
 • Je kunt de proeftijd schriftelijk of mondeling opzeggen, maar alleen het inspreken van een voicemail volstaat niet. Je werknemer kan achteraf aangeven het bericht niet gehoord te hebben. 
 • Wil je langer dan één of twee maanden de tijd om uit te vinden of het nieuwe personeelslid de juiste persoon op de juiste plek is? Sluit een contract af voor bepaalde tijd of neem je medewerker eerst in dienst als uitzendkracht.
 • Bij een tijdelijk contract van maximaal zes maanden mag je per 1 januari 2015 geen proeftijd overeenkomen. Tip: bij een contract van zes maanden en één dag mag dit wel.

Ziekte en de proeftijd

 • Als een werknemer ziek is tijdens de proeftijd, wordt de proeftijd niet verlengd met de duur van de ziekte. 
 • Tijdens de proeftijd kun je een arbeidsovereenkomst beëindigen als de werknemer ziek is (na de proeftijd is dat niet toegestaan). 
 • Ziekte mag niet de reden zijn dat je de werknemer wegstuurt. Is dat wél het geval en start de werknemer een gerechtelijke procedure, dan kan het zijn dat je een schadevergoeding moet betalen. Ontslag vanwege ziekte mag wel als de ziekmelding ongegrond is. De arbodienst beoordeelt dit.

Praat met ons mee op

MKB Servicedesk
Postadres
Postbus 40273
3504 AB Utrecht

Bezoekadres:
Reactorweg 9a
3542 AD Utrecht
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten