CAO

Welke verlofregelingen zijn in de wet vastgelegd?

Onderscheid tussen verlofregelingen via de WAZO en buitengewoon verlof

Zwangerschap, ondertrouw, zorg, jubilea... In welke gevallen moet ik mijn personeel (buitengewoon) verlof geven? Alle verplichte verlofregelingen staan in de Wet Arbeid en Zorg (WAZO) óf in de cao. Alle regels op een rij.

14 juli 2020 24 december 2021

Welke cao is van toepassing op mijn onderneming?

Alles wat je moet weten over de collectieve arbeidsovereenkomst

Je hebt er vast weleens van gehoord en wellicht ook wel eens een doorgebladerd: een cao. Welke cao is van toepassing op jouw onderneming? Wie sluit er een cao af? Welke soorten cao's zijn er? Is een cao verplicht? In dit artikel vind je het antwoord op de meest gestelde vragen over collectieve arbeidsovereenkomsten.

18 mei 2020 30 april 2021

Collectieve arbeidsovereenkomst

Acht vragen en antwoorden over cao's

Van cao-code tot ingangsdatum en van een cao bij overname van een bestaand bedrijf tot het algemeen bindend zijn van een cao. Acht vragen over collectieve arbeidsovereenkomsten.

24 juli 2020

De Arbowet sinds 2017 – Wat houdt het in?

Leef jij de regels goed na?

Een aantal jaren geleden is de Arbowet veranderd. Tegenwoordig verwacht de overheid dat werkgever, werknemer en bedrijfsarts hechter gaan samenwerken om beroepsziekten te voorkomen. Ondernemers met personeel zijn er zelf verantwoordelijk voor dat de regels worden nageleefd. We zetten daarom de belangrijkste verplichtingen even voor je op een rij.

19 februari 2020

Wat doe ik met openstaande vakantiedagen van mijn personeel die komen te vervallen?

Opgebouwde dagen van vorig jaar vervallen per 1 juli

Sinds de wet per 1 januari 2012 is veranderd, is het opletten geblazen voor ondernemers als het gaat om de vakantiedagen. Vanaf die datum vervallen de opgebouwde vakantiedagen een half jaar na het jaar waarin ze zijn opgebouwd.

30 november 2018

Vakantiedagen mogelijk toch langer geldig

Veel cao's houden vervaltermijn van vijf jaar aan

De wettelijke regeling voor de vervaltermijn van vakantiedagen is sinds januari 2012 aangepast. Tot dit jaar moesten je werknemers binnen vijf jaar hun vakantiedagen opnemen, nu is dat anderhalf jaar. Nu blijkt dat in veel cao's de vervaltermijn toch op vijf jaar ligt.

30 november 2018

Russisch boycot: werktijdverkorting of reorganisatie?

Judith Langeveld: 'Overheid moet meewerken'

Het Russische importverbod treft veel Nederlandse bedrijven: telers, productiebedrijven, maar ook handelsbedrijven en transportbedrijven. In een aantal gevallen zijn (ingrijpende) maatregelen nodig, want het importverbod zal tenminste een jaar duren. Ondernemers zullen moeten snijden in de organisatiekosten als de omzet (gedeeltelijk) wegvalt. Welke mogelijkheden heb je als ondernemer?

25 augustus 2014

Franse 9-tot-5-mentaliteit

Column John de Waard | Kantoor dicht, telefoon uit

De Amazing Stroopwafels zongen het al en het gaat nu werkelijkheid worden. We gaan naar Frankrijk. En weet je waarom? Let op: ‘Mais non! Het is na vijf uur. Hoe durf je me nu nog te bellen?’ Dat mogen Franse werknemers vanaf nu in hun telefoon brullen.

14 april 2014

Van Straalen: 'Geen toeslag meer op arbeid in avond of weekend'

Voorzitter MKB-Nederland wil af van 'ouderwetse' regeling

De toeslag op het loon voor arbeid buiten standaard kantooruren moet volledig verdwijnen als het aan MKB-Nederland ligt. "Dat is helemaal uit de tijd. We leven niet meer in 1960", zegt Michaël van Straalen, voorzitter van de belangenvereniging, in het Financieele Dagblad.

28 januari 2014

Nog meer vragen over de cao

ingangsdatum, afwijken en afdwingen.

Wanneer gaat een cao in? Wat gebeurt er met de bestaande cao’s van de werknemer als ik een bedrijf overneem? Mag ik afwijken van een cao? Er zijn veel vragen over de cao, in dit artikel worden er een paar daarvan beantwoord.

26 augustus 2013

Wurg cao's, financiering en samenwerkende starters: de actuele vragen van ondernemers

De MKBBarometer van de maand mei

Kan ik onder mijn Wurg cao uit, hoe werk ik samen met (andere) zzp'ers en wat doe ik als de bank me geen geld geeft? Dat is de top-3 van ondernemersvragen in de maand mei, gevat in de MKBBarometer.

31 mei 2013

Vervaltermijn van vakantiedagen? Bekijk cao

Sinds 2012 is die termijn wettelijk teruggedrongen tot anderhalf jaar meldt MKB Servicedesk [De Telegraaf - Mijn Bedrijf]

In De Telegraaf - Mijn Bedrijf van 7 augustus 2012 staat dat in de wet was vastgelegd dat vakantiedagen een half jaar na het jaar van opbouw komen te vervallen.

07 februari 2013

Neem leren op de werkvloer serieus. Dat loont

Pleidooi om informeel leren vast te leggen in CAO's

Jaarlijks besteden bedrijven zo'n 80% van hun budget aan opleidingen, trainingen en cursussen. Terwijl medewerkers eigenlijk veel meer opsteken tijdens het leren op de werkvloer. Hoog tijd om informeel leren ook in CAO's vast te leggen.

04 januari 2013

50% vakantiekrachten werkt zonder contract

46% ontvangt geen loonstrook

Ruim de helft van de vakantiekrachten heeft geen arbeidscontract en 46 procent ontvangt geen loonstrookje. Ook worden vakantiekrachten slecht geïnformeerd over hun cao. Dit blijkt uit de vakantiewerktest van CNV Jongeren.

22 december 2009

CNV eist loonsverhoging tussen 2 en 3,5 procent

Looneis afhankelijk van sector

Het CNV gaat bij de cao-onderhandelingen komend jaar tussen de 2 en 3,5 procent meer loon vragen. De hoogte van de eis hangt af van de sector. Dat heeft de christelijke vakcentrale donderdag laten weten.

15 december 2009

CAO lonen in 2007 met 1,9 procent gestegen

Loonstijging varieert per sector van 1,4 tot 2,3 procent

De cao-lonen stijgen in 2007 gemiddeld met 1,9 procent. Vorig jaar bedroeg de loonstijging 1,8 procent. Over de gehele linie laat de loonstijging ook dit jaar een redelijk gematigd beeld zien. De loonstijging varieert van gemiddeld 1,4 procent (industrie) tot 2,3 procent (landbouw en visserij, vervoer en communicatie, overige dienstverlening).

15 december 2009

Nieuwe CAO voor schilders

Werkgevers en werknemers bereiken akkoord

Er komt een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst voor de schildersbedrijfstak.

11 mei 2009