Gebruik je tijdelijk je bedrijfsauto niet?

Bespaar geld door hem te schorsen

02 november 2015

Een bedrijfsauto die je een tijdlang niet gebruikt, kun je laten schorsen. Voordeel daarvan is dat je geld kunt besparen: je hoeft geen motorrijtuigenbelasting en verzekering te betalen en er is geen APK-keuring nodig. Schorsen doe je in principe online, maar kan eventueel ook bij een RDW klantenbalie of PostNL Postkantoor.

Wat is schorsen?

Als je een bedrijfsauto laat schorsen, dan wordt 'de geldigheid van het kenteken' geschorst, niet de auto zelf. Je mag er dan niet meer de openbare weg mee op. Dat geldt voor Nederland, maar ook voor het buitenland. Je mag de bedrijfsauto ook niet langs de openbare weg laten staan.

Je ontvangt vijf werkdagen na afhandeling van je aanvraag een nieuw tenaamstellingsbewijs (deel 1B). Daarop staat dat het kenteken is geschorst.

Schorsing gaat direct in

Een schorsing gaat direct in en duurt maximaal één jaar. Daarna loopt hij automatisch af. 

Langer schorsen kan ook. Dat doe je door de bestaande schorsing te verlengen. Dat moet vanaf zes weken vóór de einddatum van de huidige schorsing. Je ontvangt dan een tenaamstellingsbewijs met de nieuwe einddatum.

De drie voordelen van schorsen

Voordeel van schorsen is dat de zogeheten voertuiggebonden verplichtingen vervallen. Dat zijn:

  1. Geen motorrijtuigenbelastingZodra het voertuig minimaal drie maanden geschorst is geweest, hoef je er geen motorrijtuigenbelasting voor te betalen. Voor bedrijfsauto's boven de 3500 kilo is dat minimaal één maand. De RDW geeft aan de Belastingdienst door dat het kenteken is geschorst en dan stopt de motorrijtuigenbelasting automatisch.Hef je de schorsing eerder op, dan moet je alsnog over de hele periode belasting betalen.

  2. Geen APK-keuringJe bedrijfsauto hoeft tijdens de schorsing niet APK gekeurd te worden. Na afloop echter weer wel, dus je moet hem laten keuren voordat de schorsing afloopt. Daarvoor moet je schriftelijk voor één dag vrijstellling voor de motorrijtuigenbelasting aanvragen bij de Belastingdienst, anders mag je de weg niet op.

  3. Geen verzekeringJe kan na de schorsing de WA-verzekering voor je bedrijfsauto stopzetten. Het is wel raadzaam hem nog tegen diefstal, brand, beschadiging en dergelijke te verzekeren.

Tussentijds opheffen schorsing

Hef je de schorsing tussentijds op, of verkoop je het voertuig voor het einde van de periode, dan krijg je het schorsingsbedrag niet terug. Een schorsing meld je af bij het postkantoor of de RDW.

Online schorsen of verlengen

Je kunt de schorsing online aanvragen of verlengen via de site van de RDW, op voorwaarde dat de bedrijfsauto op naam van jouw bedrijf staat en je het tenaamstellingsbewijs (deel 1B) en het overschrijvingsbewijs (deel II) bezit. Zo niet, vraag dan een vervangend kentekenbewijs aan.

Je kan op twee manieren inloggen:

  1. Met een RDW-certificaat. Dat krijg je als je bij de RDW geregistreerd staat. 

  2. Met je DigiD en je KvK-nummer.

RDW klantenbalie of PostNL Postkantoor

Als je niet online wilt of kan schorsen, dan kun je ook langsgaan bij een RDW klantenbalie of een PostNL Postkantoor. Neem dan wel het tenaamstellingsbewijs, het overschrijvingsbewijs van het kentekenbewijs en je legitimatiebewijs mee.

Auteur

Martin Krüger