In vijf stappen naar je eerste medewerker

Hoe neem ik een eerste personeelslid aan?

05 september 2017

Je hebt nét iets teveel werk voor jezelf alleen. En eigenlijk zijn er ook activiteiten binnen je bedrijf die je liever niet zelf doet. Tijd voor je eerste personeelslid! Maar hoe vind je de perfecte medewerker? Marjanka Jansen van Flexibility helpt je in vijf stappen op weg.

Een nieuwe medewerker aannemen

In vijf stappen een bedrijf starten

Marjanka Jansen is recruiter, columnist bij Ik Ga Starten, zelfstandig ondernemer en is onderdeel van franchiseoganisatie Flexibilty, waarin ze verantwoordelijk is voor Flexibility Noord-Drenthe. Ze begeleidt ondernemers in hun zoektocht naar (hun eerste) personeel. Wat zijn haar adviezen?

1. Nagaan waar je staat

Je bent een jaar bezig met je bedrijf, denkt: het is eigenlijk teveel werk voor mezelf alleen. Maar heb ik wel genoeg werk voor een personeelslid? En brengt dat niet teveel risico's met zich mee? Vragen waar volgens Jansen verschillende ondernemers mee worstelen. "Ga dan na waar je staat. Vraag jezelf af wat je wil met je bedrijf, waar je je focus op legt, wat je ambities zijn. Zoek daar een antwoord op en kijk of daar personeel bij past."

2. Klein beginnen

Veel startende ondernemers hebben te maken met pieken in werk. De ene keer enorme drukte, de andere keer weinig te doen. Volgens Jansen ligt de oplossing in flexibiliteit. "In de toekomst zullen de ouderwetse banen, waarbij een keurig functieprofiel hoort, verdwijnen. Natuurlijk zul je een paar vaste krachten hebben, maar we gaan meer toe naar flexibiliteit. Maak gebruik van uitzendkrachten of van detavastkrachten: krachen die je eerst tijdelijk inzet en later voor vast kan inzetten. En denk aan zzp'ers, die zijn waardevol in hun eigen vakgebied. Je kunt hen direct inzetten. Zij kunnen je van dienst zijn, juist op de momenten waarop je het druk hebt. Daarmee loop je minder risico als werkgever." 

3. De juiste functie 

Ben je eraan toe om een parttimer of fulltimer aan te nemen, met een contract voor bepaalde of onbepaalde tijd, zorg dan dat je ook opzoek gaat naar de invulling van de juiste functie. "Bepaal eerst wat je eigen kwaliteiten zijn en in welke dingen je wat minder goed in bent," adviseert Jansen. "Besteed de expertise die je niet in huis hebt, uit aan een ander. Stel vervolgens een functieprofiel samen, eventueel met hulp van een recruiter of uitzendbureau." 

4. De beste persoon

Een vacature vullen behelst meer dan het simpelweg check-in-the-boxen van competenties. Jansen: "Zoek iemand die past binnen de cultuur en filosofie van je bedrijf en besteed daar veel aandacht aan. Dat is misschien nog wel belangrijker dan dat iemand de taken en werkzaamheden kan uitvoeren." 

5. Het goede contract

Bied iemand niet meteen een jaarcontract aan. Kies bijvoorbeeld voor een halfjaarcontract of een flexibel contract. "Dat geeft je de mogelijkheid om iemand uit te testen en om te ontdekken of je diegene voor langere tijd aan je bedrijf zou willen binden," adviseert Jansen. "En geef hem of haar de mogelijkheid om zich te ontwikkelen. Dat levert voor beide partijen het meeste rendement op. En daarna merk je wel of je genoeg geld en werk hebt voor een vaste kracht." 

Auteur

Lenneke Arts