Ondernemer kan gemiddeld 30 procent aftrekken

Belastbare winst verminderd door ondernemersregelingen

19 april 2017

Bijna zeven op de tien ondernemers die in 2012 winstaangifte hebben gedaan, konden een deel van hun winst aftrekken volgens een van de ondernemersregelingen. Gemiddeld kan een ondernemer 30 procent van zijn belastbare winst aftrekken. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Eerste hulp bij belastingzaken

De ruim een miljoen Nederlandse ondernemers trokken 5,07 miljard euro van hun winst af in het kader van de zelfstandigenaftrek. De mkb-winstvrijstelling was nog eens goed voor 2,46 miljard euro. 

Negatieve winst

Van de ondernemers die in 2012 aangifte deden van hun winst, kon 5 procent niets aftrekken omdat de winst negatief was. Dit zijn relatief vaker oudere ondernemers. Je mag een verlies in andere jaren wel weer verrekenen met je winst. 

Een op de vier voldeed niet aan de voorwaarden van de belastingdienst, namelijk ondernemer zijn en voldoen aan het urencriterium. Ondernemers die jonger zijn dan 25 of ouder dan 65 kwamen het vaakst niet in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek.

Na het eventueel aftrekken van de speciale ondernemersaftrekposten, mag iedere ondernemer nog eens 14 procent van de winst aftrekken in het kader van de mkb-winstaftrekregeling. Hiervoor hoef je niet te voldoen aan het urencriterium. In 2012 was dit nog 12 procent. 

Wat mag je allemaal aftrekken?

Ben je ondernemer voor de belastingdienst en heb je meer dan 1.225 uren in je zaak gestopt? Dan heb je recht op de zelfstandigenaftrek. Je mag 7.280 euro van je winst aftrekken. Als je de AOW-leeftijd al bent gepasseerd, mag je 3.640 euro aftrekken. Als je in een jaar zwanger bent geweest, is het urencriterium soepeler.

Heb je recht op de zelfstandigenaftrek en heb je deze de afgelopen 5 jaar maximaal 2 keer aangevraagd? Was je in de afgelopen 5 jaar bovendien minimaal 1 jaar geen ondernemer voor de belastingdienst? Dan mag je nog eens 2.123 euro extra aftrekken, de startersaftrek. 

Ook mag je nog een bedrag aftrekken als je een partner hebt die in het bedrijf meewerkt, als je je bedrijf staakt en als je aan speur- en ontwikkelingswerk doet. Kijk in dit overzichtsartikel voor meer informatie. Ook investeringen en sparen voor je pensioen mag je aftrekken. 

Auteur

Marlou Visser