Steeds meer ondernemers zoeken personeel via social media

Speciale training UWV helpt werkzoekenden aan online ervaring

22 september 2016

Ondernemers zoeken steeds vaker via social media naar geschikte mensen om hun vacatures mee te vullen. Dat merken ook werkzoekenden: 200.000 mensen hebben een training gevolgd over online vacatures spotten.

Werknemers zoeken via social media zoals Facebook, Twitter en LinkedIn heeft in korte tijd een grote vlucht genomen. Waardoor werknemers zónder online kennis op grote achterstand worden gezet. Reden voor UWV om de online training ‘Vind een baan met social media’ te introduceren. UWV is eind 2012 begonnen met het aanbieden van online trainingen voor werkzoekenden. Sindsdien hebben ruim 200.000 werkzoekenden een training gevolgd.

Baan vinden via social media

In de UWV-training ‘Vind een baan met social media’ wordt werkzoekenden aan de hand van voorbeelden en opdrachten uitgelegd hoe ze social media optimaal kunnen inzetten bij het vinden van werk. Er zijn aparte modules voor LinkedIn, Twitter en Facebook. De training is ontwikkeld in samenwerking met experts op het gebied van social media en met werkzoekenden. 

Netwerken

De helft van de bij UWV ingeschreven werkzoekenden geeft aan niet goed te weten hoe ze social media kunnen gebruiken bij het vinden van werk, zo blijkt uit eigen onderzoek van UWV. Vooral oudere werkzoekenden zijn bang om fouten te maken die voor iedereen zichtbaar zijn en zien geen meerwaarde in social media. Het merendeel van de bij UWV ingeschreven werkzoekenden geeft aan behoefte te hebben aan tips over hoe ze social media zowel strategisch als praktisch kunnen inzetten. Het gaat dan om zaken als het leren netwerken en het zich goed profileren via het web. Met de training ‘Vind een baan met social media’ speelt UWV in op deze behoefte. 

Overspoeld met sollicitaties

Niels Lieman, online marketeer bij UWV: “In deze tijd van hoge werkloosheid hebben werkgevers een zeer ruime keus uit kandidaten voor beschikbare functies. Om te voorkomen dat ze overspoeld worden met sollicitaties, zetten ze vacatures steeds vaker gericht binnen het eigen netwerk en via social media uit." Voor werknemers is het daarom belangrijker dan ooit om inzicht te hebben in hun eigen netwerk en te weten hoe ze dit kunnen benutten en uitbreiden, meent Lieman. "Social media zijn bij uitstek geschikt om te netwerken en jezelf te onderscheiden, maar zijn niet de enige middelen om in te zetten. Het gaat om een mix van activiteiten en kanalen. Zet je ze niet goed in, dan vis je als werkzoekende al snel achter het net.”