Belastingaangifte doen

Hoe doe ik mijn belastingaangifte?

04 maart 2019

Elk jaar komt die herkenbare blauwe brief weer binnen van de Belastingdienst. Je wil de envelop niet openmaken, maar je weet dat het moet. Het is weer tijd voor de belastingaangifte.

In dit artikel

Boete

Het belangrijkste aspect van je belastingaangifte doen, is de deadline: hem op tijd opsturen. Lukt dit je niet voor 1 april, dan moet je op tijd uitstel aanvragen. Je hebt dan tot 1 september de tijd om alsnog je belastingaangifte te doen. Zo voorkom je een fikse boete, want daar wil je je zuurverdiende geld vast niet aan uitgeven.

De Belastingaangifte is voor elke onderneming anders. Een VOF bijvoorbeeld heeft meer in te vullen dan een zzp’er. Let op dat je als ondernemer wel 1225 uren per jaar besteedt aan je onderneming, want alleen dan kom je in aanmerking voor een aantal aftrekposten, zoals de kleineondernemersregeling. Naarmate je onderneming groeit, wordt de kans groter dat je je belastingaangifte uitbesteedt. Met een eenmanszaak kun je ervoor kiezen het zelf te doen, maar je kan je administratie ook naar een accountant of administratiebureau brengen voor de belastingaangifte.

Hulp

Het kan goedkoper zijn om je administratie en belastingaangifte te splitsen en het door verschillende organisaties te laten behandelen. Je kunt ook de Belastingdienst om hulp vragen als je bezig bent met je belastingaangifte. Dat kan via de Belastingtelefoon, of je kunt ervoor kiezen om je gehele belastingaangifte door iemand van deze overheidsinstantie te laten doen. Je bent dan tussen de 50 en de 100 euro kwijt.

Vrijwel iedereen doet de belastingaangifte tegenwoordig digitaal. Je kunt via de website van de Belastingdienst een aangifteprogramma downloaden. Hierin kun je al je inkomsten en uitgaven opgeven en zie je direct of je geld terugkrijgt of juist bij moet betalen. Het programma is voor zowel Windows als Apple-apparaten te downloaden.

Auteur

Romy Donk