Ondernemersplan

Waarom een ondernemersplan?

17 september 2014

Een ondernemersplan is een belangrijk plan bij het starten van een onderneming. Niet alleen is dit plan nodig om bijvoorbeeld geld te lenen bij een bank maar het ondernemersplan is ook nodig voor jouzelf. Met het maken van een ondernemersplan verhoogd je de kans dat jou bedrijf succesvol wordt aanzienlijk. Een goede voorbereiding is het halve werk!

Onderdelen ondernemersplan

Het ondernemersplan bestaat uit verschillende onderdelen zoals algemene informatie, interne organisatie, externe organisatie, financiële zaken en overige zaken. Deze delen worden hieronder besproken.

In het algemene deel van het ondernemersplan staat vaak een persoonlijk iets. Informatie over jouzelf, je ambities, wie je bent en waarom je het bedrijf gaat starten. Dit is nodig om een beeld te schetsen wie jij precies bent. Vooral voor potentiële investeerders of de bank is dit erg belangrijk. Dit gedeelte van het ondernemersplan hoeft dus niet je hele levensverhaal te bevatten. Een kort en bondig stuk is voldoende.

Na het algemene deel volgt een korte samenvatting. De samenvatting is vaak het eerste van het ondernemersplan dat gelezen wordt. Als deze niet goed is leest de lezer vaak de rest van het ondernemersplan niet door. Je beschrijft hier wat voor soort bedrijf het zal gaan worden en hoe het financiële plaatje van het bedrijf is.

Het volgende gedeelte uit het ondernemersplan is marketing. Het deel marketing bestaat uit meerdere compartimenten. Het begint met het verkennen van de markt, wie zijn de concurrenten, wat zijn de trend en ontwikkelingen, wie zijn de potentiële afnemers en wat is de beste omgeving van de markt.

Hierna ga je door met een interne analyse, hoe gaat het bedrijf inspelen op de gegevens die in het eerste deel van het ondernemersplan zijn gevonden. Dit wordt beschreven door middel van de 6p’s en een swot analyse. Het volgende gedeelte in het ondernemersplan is het financiële deel. In het financiële gedeelte van het ondernemersplan laat je zien wat de kosten zijn en hoeveel geld er binnen gaat komen. Ook geeft dit gedeelte van het ondernemersplan inzicht in hoe veel er geïnvesteerd moet worden en hoe snel dat weer terug verdiend wordt. Deze delen worden investeringsbegroting, exploitatiebegroting en liquiditeitsbegroting genoemd.