Incassobureau

Wat is een incassobureau?

01 december 2015

Een incassobureau is een bedrijf die voor bedrijven of voor particulieren zorgt dat een ander bedrijf of particulier haar openstaande rekening betaalt.

Je kan best begrijpen dat wanneer iemand zijn rekeningen niet betaalt een bedrijf of particulier daardoor in de problemen kan komen. Het bedrijf of persoon loopt niet alleen het bedrag van de rekening mis maar vaak is er ook al ingekocht of uurloon betaald voor hetgeen wat de schuldenaar heeft afgenomen. Dit bedrijf neemt de taak dus over en verzorgt het betalingstraject totdat de schuldenaar zijn schulden heeft afgelost.

Hoe gaat een incassobureau te werk?

Een incassobureau kan in principe niet meer dan dat je zelf kan doen, anders dan bijvoorbeeld een gerechtsdeurwaarder. Een incassobureau kan wel een hoop werk voor je wegnemen. Zeker als er meerdere debiteuren zijn. Het incassobureau neemt als het ware het contact met de schuldeiser over en huurt als het nodig is een deurwaarder in of gaat naar het gerechtshof. Het incassobureau mag extra kosten bij de schuldenaar in rekening brengen voor het binnenhalen van de schulden. Vroeger was dit bedrag niet landelijk geregeld maar tegenwoordig mag het bedrag niet te hoog zijn en moet het in vergelijking zijn met het werk dat ervoor gedaan is. Vijftien procent wordt bij een gemiddelde incasso als redelijk geacht. Natuurlijk niet al het om een hoog bedrag gaat. Er wordt dan meer gekeken naar het aantal uren dat aan de incasso gewerkt is. Het incassobureau geeft de schuldenaar een bepaalde datum waarop de schulden uiterlijk betaald moeten worden. Gebeurt dat niet heeft het incassobureau ook nog recht om wettelijke rente bovenop de schuld te rekenen. 

Vanaf wanneer kun je een incassobureau inschakelen?

Eigenlijk kan je altijd een incassobureau inschakelen. Sommige grote bedrijven laten zelfs al hun openstaande rekeningen regelen door een incassobureau ongeacht of het lang openstaande rekeningen zijn. In de meeste gevallen wordt er pas een incassobureau ingeschakeld als het een lang openstaande rekening is. De schuldenaar weet dan meteen dat het serieus is en zal eerder geneigd zijn te betalen dan dat het bedrijf zelf een aanmaning stuurt. 

Lees ook het artikel over een internationaal incassobureau.