Onderhandelen over salaris: hoe doe je dat?

Handvatten voor het belangrijkste gesprek met je sollicitant

26 november 2014

Gefeliciteerd: je hebt de perfecte kandidaat gevonden voor de vacature bij je bedrijf. Je hoeft hem alleen nog binnen te halen. Tijd om te gaan onderhandelen over het salaris. Hoe pak je dat het slimst aan? Hier zijn wat handvatten.

Een nieuwe medewerker aannemen

De belangrijkste les voor het voeren van een salarisgesprek is misschien wel deze: denk niet in termen van winnaars en verliezers. Dat is best lastig, want er lijkt immers sprake van tegengestelde belangen. De kandidaat die je hebt uitgekozen probeert er een zo hoog mogelijke beloning uit te slepen, terwijl jij de kosten voor je bedrijf probeert te drukken.

Maar dat betekent niet dat de onderhandelingen hoeven uit te lopen op een strijd. Liever niet zelfs. Want als jullie allebei tevreden zijn over het resultaat, heb je de belangrijkste winst al geboekt: je neemt iemand aan die een stapje harder voor je wil lopen. En die niet binnen de kortste keren weer vertrekt.

Bandbreedte

Dat neemt natuurlijk niet weg dat een aantal zaken al vast ligt. Werk je bijvoorbeeld in een branche met een cao, dan heb je je daaraan te houden. En bij het functieprofiel van de baan die je aanbiedt, hoort een vooraf bepaalde financiële bandbreedte. Daarbinnen is ruimte voor onderhandeling.

De jaarlijkse MKB Marktmonitor liet in mei dit jaar zien dat werkzoekenden niet echt stevig onderhandelen over het salaris. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de arbeidsmarkt: werkgevers kunnen kiezen uit voldoende goede kandidaten voor een baan.

Uit recent onderzoek van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie blijkt dat werkzoekenden momenteel het meest behoefte hebben aan een goed salaris en zekerheid. Als je het hen objectief vraagt, vinden ze opleidingsmogelijkheden en carrièreperspectief net zo belangrijk. Maar in de salarisonderhandelingen maken ze daar nauwelijks woorden aan vuil.

Kansen

Dat biedt kansen voor jou als werkgever. Bied je een wat lager salaris dan de sollicitant had gehoopt, zet daar dan andere zaken tegenover. Spreek bijvoorbeeld af dat je een contract voor bepaalde tijd na bewezen geschiktheid omzet in een contract voor onbepaalde tijd. En laat zien welke mogelijkheden je de kandidaat geeft om zich verder te ontwikkelen.

Wees je er ook van bewust dat de interesse in secundaire arbeidsvoorwaarden kan veranderen. Stond tot een aantal jaren geleden een leaseauto nog zo’n beetje boven aan het wensenlijstje van werkzoekenden, nu hebben ze meer behoefte aan flexibilteit. Bedenk dus wat je daaraan kunt bijdragen. Misschien is deels thuiswerken een optie – uiteraard met computer van de zaak – of gun je je nieuwe werknemer de ruimte om ’s morgens eerst zijn kind naar de crèche te brengen. Misschien is het zelfs mogelijk om wat extra vakantiedagen in de arbeidsovereenkomst op te nemen.

Extraatjes

Overigens is het met dit soort extraatjes oppassen geblazen: de wet zegt dat arbeid van gelijke waarde gelijk moet worden beloond. Geef je de ene werknemer een extra trede op de salarisschaal of een fijne toeslag in drukke tijden, dan kan diens collega dezelfde beloning opeisen. Dus hoe graag je die ene sollicitant ook binnenhaalt: onthoud dat allerlei extraatjes effect kunnen hebben op de totale personeelskosten van je bedrijf.

Nog een belangrijk weetje in de onderhandelingen: de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie is er ook achtergekomen dat één op de drie sollicitanten jokt over zijn huidige salaris. Zorg daarom dat je weet wat op dit moment een marktconform salaris is voor de functie die je biedt. Een tevreden medewerker is fijn, maar ook jij moet blij uit de salarisonderhandelingen komen.