"10.000 euro bespaard met stagiairs en wajongers"

Ondernemer in beeld | Enzo Cassaro | Voormalig eigenaar Vitaminerijk Vught

06 juli 2015

Enzo Cassaro is ruim tien jaar ondernemer en heeft in die tijd vele werknemers begeleid, getraind en opgeleid. Enzo’s best lopende zaak is in 2014 overgenomen door een van zijn werknemers. “Vanaf 15-jarige leeftijd werkte hij al bij me en ik zag meteen dat het ondernemerschap in hem zat”, aldus Enzo. Als coach is Enzo op de achtergrond nog altijd betrokken bij ‘zijn’ bedrijf.

Personeelmet perspectief

Tijdens zijn piek had Enzo Cassaro dertig werknemers aan het werk in vier groentewinkels en in 2013 stuurde hij veertien werknemers aan, verdeeld over twee winkels. 

Wajongers

In de groentewinkels werken meerdere Wajongers. “Mijn ervaring is dat zij zich minder snel ziek melden. Volgens mij doordat zij veel dankbaarder zijn voor het feit dat ze een baan hebben. Dat maakt hen meer betrokken bij de onderneming,” vertelt Enzo. “Belangrijk is wel dat je jezelf goed kunt verplaatsen in de medewerker en je communicatie aanpast naar zijn of haar niveau. Een Wajonger heeft net als elk mens zijn beperkingen, maar ook zijn sterke punten. Probeer deze sterke punten te ontdekken en deze optimaal te benutten. Als je bereid bent tijd en energie te steken in Wajongers, dan krijg je er hard werkende en loyale medewerkers voor terug! De subsidie die je krijgt was voor mij secundair, maar zeker mooi meegenomen.”

Jongeren, stagiaires, oproepkrachten én ouderen

In de winkels werken niet alleen een paar vaste krachten en Wajongers, maar ook studenten en stagiaires. Verder maken oproepkrachten en gepensioneerden deel uit van het personeelsbestand. “Het voordeel van werken met jongeren is dat zij vaak nog niet gebonden zijn aan een huishouden of gezin en daardoor flexibel inzetbaar zijn. Bovendien kijken zij met een frisse blik naar je onderneming waardoor ze een inspiratiebron vormen voor nieuwe ideeën”, legt Enzo uit. “Oproepkrachten met kinderen zijn over het algemeen minder flexibel, gepensioneerden daarentegen zijn vaak juist heel flexibel en loyaal. Bovendien verlangen zij ook geen hoog loon meer. Voor hen is het werk meer een stukje invulling van de dag.” Stagiaires vindt hij voordelig qua loonkosten. “Maar besef je wel dat je zeker in het begin veel tijd en aandacht aan zo iemand moet besteden. Alleen dan kan de stagiair zich snel ontwikkelen en vervolgens ook sneller voor meerwaarde binnen de onderneming zorgen.”

Tienduizend euro besparen

Naast de subsidies voor stagiaires en Wajongers, heeft Enzo een keer gebruikgemaakt van een jongerenvoucher ter waarde van 2500 euro. Dit was een eenmalig project van de gemeente Nijmegen om bedrijven te stimuleren jongeren in dienst te nemen vanwege de hoge jeugdwerkloosheid in de regio.  Wil jij voor jouw bedrijf ook gebruikmaken van zo’n tijdelijke regeling? Houd je ogen en oren open, adviseert Enzo. “Het is een schatting, maar ik heb in 2013 zeker 10.000 euro per jaar bespaard door te werken met stagiaires en Wajongers.” En dan heeft hij de besparing op de ziekteverzuimpremie nog niet eens meegenomen. Wajongers hoef je namelijk niet te verzekeren tegen ziekteverzuim.

Minder geldzorgen

Enzo vindt het belangrijk aandacht te hebben voor je mensen. Voor hun werksituatie én voor hun thuissituatie. In zijn rol als eigenaar voerde hij regelmatig gesprekken met zijn mensen en sprak hij regelmatig zijn waardering uit. En hij deelde hen in (nieuwe) activiteiten en plannen van het bedrijf. “Dan voelen mensen zich meer verbonden, zijn ze productiever en melden ze zich minder vaak ziek,” is zijn ervaring. “Ik ben ook tot de conclusie gekomen dat een dure verzuimverzekering weinig zin heeft. Het is nog altijd een stuk voordeliger om te investeren in preventie. Zo mochten in mijn winkels de werknemers bijvoorbeeld onbeperkt fruit eten onder werktijd. De rest van de bespaarde premie kun je dan op een bedrijfsspaarrekening zetten voor het geval er ondanks al je inspanningen toch iemand ziek wordt.”

Eigen werknemer op eigenaarsstoel

“In verband met privéomstandigheden moest ik noodgedwongen stoppen met mijn groentewinkels,” vertelt Enzo. “Wat ik wél heel mooi vind om te zien, is dat er hierdoor een deur is opengegaan voor één van mijn medewerkers die als droom had ooit een eigen groentewinkel te starten. Hij heeft na het afronden van de ondernemersacademie op het Koning Willem I College in Den Bosch de verantwoordelijkheid gekregen over één van mijn winkels en hij zet de winkel met groot succes voort in zijn bestaande vorm. Ik ben erg trots op hem!”

Ambitie

Wat Enzo nu gaat doen, weet hij nog niet precies. Hij wil zijn ervaring graag inzetten en gaat dit misschien wel doen als adviseur richting winkels. “Ik kan winkeliers helpen meer uit hun zaak te halen”, legt hij uit. “De groenteman moet niet verdwijnen uit het straatbeeld. Er liggen juist volop kansen voor ambachtslieden. Zeker nu gezond eten een trend is en mensen steeds bewuster eten!” Een andere optie is jongeren helpen bij hun ontwikkeling en een rol spelen tussen theorie en (praktijk)onderwijs.