Aftrekposten

Belastingen

Reiskosten aftrekken: laat geen geld liggen

Wat zijn de voorwaarden en hoe pak je het aan?

Als je reist voor je werk mag je de reiskosten in principe aftrekken van de inkomstenbelasting. Dat kun je op verschillende manieren doen. Benieuwd hoe je geld kunt besparen door slim om te gaan met je zakelijke reiskosten? Wij hebben voor je uitgezocht hoe het zit.

21 maart 2022 4 minuten

Zijn giften aan een ANBI aftrekbaar?

Pak het slim aan als je giften geeft aan een goed doel

Giften aan een ANBI zijn aftrekbaar, tenminste, als je rekening houdt met bepaalde voorwaarden. Dat maakt giften geven aan een goed doel om meerdere redenen een goed idee. Je ondersteunt je goede doel én je profiteert van belastingvoordelen. Hoe zit het met giften aan ANBI’s en de regels van de Belastingdienst?

04 maart 2022 4 minuten

Wat is de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)?

Wanneer mag je deze aftrek toepassen?

Wanneer je investeert in bedrijfsmiddelen, kun je gebruikmaken van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, kortweg KIA genoemd. Deze aftrek geeft jouw bedrijf financiële voordelen. Wat moet je weten als je gebruik wilt maken van de KIA?

11 februari 2022 3 minuten

Welke belastingvoordelen zijn er voor starters?

Zo houd je meer geld over

Voor startende ondernemers liggen er veel financiële voordelen klaar. Belastingvoordelen voor starters zijn belangrijk. Het komt het succes van jouw bedrijf ten goede, doordat je zo weinig mogelijk af hoeft te dragen aan de Belastingdienst en zo meer geld over houdt. Hoe lang je startersaftrek krijgt en hoeveel MKB-winstvrijstelling je krijgt, lees je hier.

31 januari 2022 2 minuten

Startersaftrek 2022: zo bereken je het

Een extra belastingvoordeel voor startende ondernemers

Als ondernemer kun je gebruik maken van verschillende belastingvoordelen. De startersaftrek is daar een bijzondere in. Hoe ziet die eruit in 2022 en hoe maak je er gebruik van?

31 januari 2022 3 minuten

Urencriterium 2022: belangrijk voor zelfstandig ondernemers

1225 uur werken voor belastingvoordelen

Als ondernemer voor de inkomstenbelasting is het interessant te weten dat je gebruik kunt maken van belastingvoordelen als je een bepaald aantal uren per jaar besteedt aan een onderneming. Dit voordeel kan oplopen tot duizenden euro's per jaar. Hoe werkt dat precies?

18 januari 2022 2 minuten

Zelfstandigenaftrek 2021 en 2022: zo krijg jij 'm ook (calculator)

Calculator: bereken de zelfstandigenaftrek in jouw situatie

Als ondernemer kun je in aanmerking komen voor de zelfstandigenaftrek. Je hebt recht op deze fiscale aftrekpost als je aan een aantal gestelde criteria voldoet. Een belangrijke is het urencriterium.

18 januari 2022 3 minuten

MKB-winstvrijstelling 2022

Automatisch verrekend voor ondernemers

Als ondernemer heb je recht op meerdere aftrekposten voor de belasting. Die zorgen ervoor dat je minder belasting verschuldigd bent. Wanneer is de MKB-winstvrijstelling van toepassing? En hoe wordt die berekend in 2022?

18 januari 2022 2 minuten

Energie-investeringsaftrek: wat is de EIA?

Groot belastingvoordeel voor ondernemers die investeren in bedrijfsmiddelen voor duurzame energie

Vanuit de overheid zijn er voor mkb’ers en zzp’ers diverse duurzaamheidssubsidies in het leven geroepen. De Energie-investeringsaftrek (EIA) is daar een belangrijk voorbeeld van. Hoe kun je je voordeel doen met deze regeling?

10 januari 2022 3 minuten

De Milieu-investeringsaftrek (MIA) en VAMIL

Een fiscaal aantrekkelijke manier om te investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen

Meer dan ooit stimuleert de overheid duurzaam ondernemen, bijvoorbeeld via de MIA en VAMIL. Dankzij deze regelingen kan je fiscale voordeel aanzienlijk oplopen. Wat moet je weten over de MIA en VAMIL?

04 januari 2022 4 minuten

Aftrekposten voor ondernemers in 2022

Alle aftrekposten en bedragen op een rij

Als je als ondernemer verstandig gebruikmaakt van aftrekposten, betaal je minder belasting. Het is dus handig om te weten welke aftrekposten er zijn. In dit artikel zetten we de aftrekposten voor ondernemers voor je op een rij.

29 november 2021 4 minuten

Partnervergoeding: meewerkende partner is fiscaal aantrekkelijk

Wat is partnervergoeding?

Als je partner in je bedrijf meewerkt, zijn er enkele mogelijkheden om dit financieel aantrekkelijk te maken. Meestal kiezen ondernemers voor meewerkaftrek of partnervergoeding. Wat is partnervergoeding?

27 november 2020 2 minuten

Wat is meewerkaftrek?

Je partner uitbetalen als hij of zij meewerkt

Werkt je partner mee in je bedrijf, dan kun je kiezen voor meewerkaftrek of partnervergoeding om dit financieel aantrekkelijk te maken. Bekijk welke optie voor jou het meest gunstig is.

27 november 2020 2 minuten

Kan ik kosten van vóór mijn onderneming opvoeren?

Wat zijn de vooraftrek regels van de Belastingdienst?

Je hebt plannen voor het starten van een onderneming, maar vooraf moet er wel het nodige gebeuren. Hier maak je dan ook kosten voor. Zijn jouw plannen bijvoorbeeld wel levensvatbaar? Dit kun je laten uitzoeken. Hoe ga je met deze aanloopkosten om en wat zijn de Belastingdienst vooraftrek regels?

20 januari 2020 2 minuten

Wat is de ondernemersaftrek?

Tips voor de inkomstenbelasting

Ondernemers kunnen gebruikmaken van allerlei fiscale voordelen (faciliteiten). Denk aan de ondernemersaftrek. Maar niet iedere ondernemer komt zomaar in aanmerking voor deze faciliteiten. Hoe zit het nu precies?

13 februari 2014 2 minuten

Mag je als DGA een laptop fiscaal aftrekken?

Hoe krijg je als DGA onbelast randapparatuur van jouw BV?

Voor het ter beschikking stellen van een pc plus randapparatuur aan een werk-nemer gelden allerlei vervelende voorwaarden. Hoe heb je hier als DGA geen last van?

18 januari 2013 3 minuten