Tip: koop auto privé, boek 'm zakelijk

Vraag btw terug over het zakelijk deel van je autogebruik

03 november 2021 2 minuten

Autorijden is al duur genoeg. Daarom zijn bespaartips van harte welkom. Wist je bijvoorbeeld dat je een auto die je voor de inkomstenbelasting privé aanschaft, voor ‘zakelijke' btw-aftrek kunt inschalen? Ontdek welke voordelen dat heeft en hoe je het moet aanpakken.

Zakelijk gebruik privéauto

Een privéauto zakelijk gebruiken komt hierop neer: geen bijtelling, wel 19 cent per kilometer aftrek en je krijgt je omzetbelasting terug over het zakelijke deel van je autogebruik. Klinkt als een goede deal, zou je zeggen. Toch moet je wel even nadenken voordat je overstapt. Je moet namelijk een keuze maken hoe je de auto voor beide belastingen wilt behandelen.

Belangrijk detail is dan wel dat je dat als belastingplichtige in principe maar één keer kunt doen: bij de aanschaf. Op het moment dat je die keuze maakt, zal die voor de hele gebruiksperiode gelden. Je later bedenken is geen optie. Het hoeft niet per se om een nieuwe auto te gaan. Bij een gebruikte auto of bestelwagen behaal je doorgaans zelfs sneller voordeel.

Kilometerregistratie vereist

Als je kiest voor een zakelijk gebruik van je privéauto en je wilt de btw op zakelijke kosten terug wilt vragen, moet je een sluitende kilometeradministratie bijhouden om aan te kunnen tonen wat de zakelijke ritten zijn. Daar staat tegenover: als je een auto volledig zakelijk rijdt en dus geen bijtelling betaalt, zul je een rittenregistratie moeten bijhouden om aan te tonen dat je niet meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt. 

Kortom: Als je een privéauto zakelijk gebruikt, gaat het erom dat je hard kunt maken welk deel van de totaal gemaakte kilometers zakelijk is. Dat zegt namelijk hoeveel kilometers je tegen 19 cent kunt aftrekken én hoeveel btw aftrekbaar is.

Geen kilometerregistratie

De zakelijke btw krijg je terug, het privédeel van de btw niet. Alternatief is dat je ervoor kiest geen kilometeradministratie bij te houden. In dat geval krijg je volledige btw-aftrek, gevolgd door een jaarlijkse afdracht op basis van een forfait van 1,5% van de catalogusprijs van de auto.

Voordeel per situatie

De keuze voor volledige btw-aftrek scheelt administratie, want je hoeft geen rittenregistratie bij te houden. Maar wat de voordeligste keuze is, hangt af van jouw specifieke situatie. Tot slot: het moet duidelijk zijn dat als je eenmaal het besluit hebt genomen om ‘prive te kopen en zakelijk te boeken’ je een langetermijnplanning moet maken. Afhankelijk van je situatie en het type auto kan dat wel een aardig voordeel opleveren!

Is jouw mobiliteit klaar voor de toekomst? 

De komende jaren verandert er veel op het gebied van mobiliteit. Weet jij wat dit voor jouw bedrijf betekent? Waarschijnlijk denk je na over dingen als: ga ik voor een duurzaam wagenpark met elektrische auto’s? Zal ik kopen of leasen? Op onze pagina Ondernemers en mobiliteit vind je relevante onderwerpen over zaken als autolease, bijtellingsregels, autobelastingen en nog veel meer.