Nieuwe deadline aangifte inkomstenbelasting is 1 mei

Aangifte IB doe je nu tussen 1 maart en 1 mei

Nieuwe deadline inkomstenbelasting

De periode om aangifte te doen voor de inkomstenbelasting (IB) is veranderd. Voorheen moest er voor 1 april aangifte worden gedaan. Sinds 2015 kun je aangifte doen tussen 1 maart en 1 mei. Die periode wordt mogelijk verder opgerekt.

Reden is de drukte voor de Belastingdienst en bijbehorende technische storingen in voorgaande jaren. Ook heeft de gewijzigde aangifteperiode te maken met de optie om gebruik te maken van een 'vooraf ingevulde aangifte'.

Vooraf ingevulde aangifte

Met de vooraf ingevulde aangifte (VIA) worden allerlei gegevens over bankrekeningen en hypotheken al automatisch zijn ingevuld. Omdat die gegevens pas 1 maart bekend zijn, mogen alle aangiften voortaan pas vanaf die datum worden gedaan. Omdat er pas vanaf 1 maart aangifte mag worden gedaan, is de einddatum van 1 april losgelaten. Dat wordt nu 1 mei.

Voor 1 april wel voordelen

Als je voor 1 april aangifte doet krijg je wel de garantie dat er voor 1 juli een voorlopige of definitieve aanslag binnenkomt. Die garantie vervalt voor mensen die na 1 april aangifte doen.

Uitzonderingen

Er zijn nog wel uitzonderingen. Het is mogelijk uitstel te vragen via een belastingconsulent met de zogeheten ‘beconregeling’.

Wat vind je van dit artikel?