Dossier Verzuim

 
MKB-Dag-voor-veiligheid-en-gezondheid-op-het-werk.jpg

RI&E, wat levert het op?

Elke werkgever is verplicht om op gezette tijden een Risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E) af te nemen. Jij dus ook. Zo’n onderzoek moet leiden tot een Plan van Aanpak om de gezondheid en veiligheid in je bedrijf te bevorderen. Je kunt je voorstellen dat dat tijd en geld kost. Maar wat levert het eigenlijk op?
male-industrial-worker-builder-working-with-PUNHTUF.jpg

5 tips om fysieke belasting te beperken

‘Klachten aan het bewegingsapparaat’ worden veroorzaakt door te zwaar of te veel tillen, werken met trillend gereedschap of een belastende werkhouding. Deze klachten zijn samen goed voor een derde van het totale ziekteverzuim in Nederland. Maar ook weinig bewegen of te lang zitten is ongezond. We hebben het dan over fysieke onderbelasting. Uitval door fysieke over- en onderbelasting zijn te voorkomen. We geven je vijf goede tips.
business-career-and-placement-concept-9SWH4GZ.jpg

Vier eisen aan het basiscontract

Werkend Nederland gezond en vitaal houden: dat is het uitgangspunt van de Arbowet. Die wet voorziet werkgevers, werknemers en arbodienstverleners van duidelijke afspraken rond ziekte en verzuim. In het verlengde ervan wordt van elke werkgever verwacht dat hij een ‘basiscontract’ opstelt. We zetten de vier belangrijkste vereisten van het basiscontract even voor je op een rij.
tired-woman-at-office-desk-PYQYBX4.jpg

Mkb onvoldoende op de hoogte van de Arbowet

Heb jij alles voor elkaar?
Ondernemers hebben te weinig kennis van de Arbowet. Dat blijkt uit onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De wet, die al in juni 2017 inging, stelt hogere eisen aan werkgevers dan voorheen. Maar een jaar na dato, kort voordat de overgangsregeling afliep, wisten drie van de vijf werkgevers nog niet wat er van ze werd verwacht. Werk aan de winkel dus, concludeert staatssecretaris Tamara van Ark.
sick-woman-sneezing-in-bed-PXBD2A8.jpg

Voorkom ziekteverzuim met deze 5 tips

Het gemiddelde verzuim in Nederland van werknemers in het mkb stijgt de laatste jaren. Een zorgelijke ontwikkeling, die ook nog eens een hoop geld kost. Gemiddeld kost één verzuimdag 250 euro. We delen vijf tips met je om je werknemers gezond en gelukkig te houden.
woamn-sick-at-home-on-the-couch-PLB5263.jpg

6 MKB-tips voor een sterk verzuimbeleid

Het gemiddeld ziekteverzuim in het mkb was vorig jaar 3,5%. Dat is een stijging ten opzichte van het jaar daarvoor en die stijging zette zich in 2018 voort. In het eerst half jaar was al sprake van een gemiddeld verzuim van 3,8%. Goed verzuimbeleid kan ondernemers helpen het verzuim te verlagen. Met de volgende zes tips helpen we je op weg.
exhausted-businesswoman-working-on-laptop-ZPNEW92.jpg

Zet in op duurzame inzetbaarheid

Door: Geerke Hopman, bedrijfsmaatschappelijk werker
Bijna één miljoen mensen in Nederland heeft last van werkstress. Eén op de zeven Nederlanders heeft het gevoel tegen een burn-out aan te lopen. Dit kan leiden tot zogenoemd psychisch verzuim. In dit artikel wordt besproken hoe psychisch verzuim wordt veroorzaakt. En belangrijker: hoe jij als werkgever bij kunt dragen aan duurzame mentale belastbaarheid.
exhausted-business-man-falling-asleep-as-soon-as-PGXL9U2.jpg

Oplopend psychisch verzuim grote zorg voor mkb

PERSBERICHT
Utrecht – 6 november 2018. Het gemiddelde verzuim van medewerkers in het mkb (tot 200 medewerkers) is in de eerste helft van 2018 licht gestegen naar 3,7% ten opzichte van 3,5% in 2017. Daarmee ligt het nog altijd een procent lager dan bij grotere bedrijven.
clock-147257_960_720.png

De nieuwe WGA komt eraan!

Ben jij al voorbereid?
Per 1 januari gaat de nieuwe Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA) in. Vanaf die datum is de WGA voor werknemers met een vast dienstverband samengevoegd met de WGA voor tijdelijke werknemers.
Nieky van Vlerken.JPG

Arbeidsongeschikte medewerker en vakantie

Column Nieky van Vlerken | Vakantiedagen bij ziekte
Stel nu dat je een medewerker hebt die (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt is en graag op vakantie wil. Hoe gaat dat dan in zijn werk? Heeft een zieke medewerker recht op vakantiedagen? Een antwoord op deze en andere vragen.
Getoond 1 tot 10 van 83. Er zijn meerdere pagina's.

Actueel in Verzuim

 

Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten