Werktijden

Thuiswerkbeleid opstellen? Zo pak je het aan

Hulp om je aan te passen aan het nieuwe normaal

Thuiswerken is in korte tijd noodgedwongen de norm geworden voor een groot deel van werkend Nederland. Veel bedrijven hebben hiervan de voordelen ervaren en hebben besloten thuiswerken op te nemen in hun beleid. Ze stappen over op hybride werken. Natuurlijk moet je het thuiswerken dan wel goed reguleren, bijvoorbeeld met een thuiswerkbeleid. Hoe stel je een thuiswerkbeleid op?

13 juli 2021

Welke regels zijn er voor het werken met jonge vakantiekrachten?

Wat voor werk mogen jongeren wel en niet doen?

In de zomer gaan duizenden jongeren op zoek naar vakantiewerk. Jongeren mogen vanaf hun dertiende jaar werken. Wel zijn er strengere regels met betrekking tot werkzaamheden en werktijden voor jongeren tot achttien jaar.

02 juni 2020 07 juni 2021

5 mei een vrije dag: hoe moet dat met mijn internationale klanten?

Mag ik mijn personeel verplichten tóch te komen werken?

Ieder lustrumjaar levert de nationale feestdag 5 mei veel werknemers een vrije dag op. Maar wat doe je wanneer je als ondernemer samenwerkt met internationale partijen? Kun je je werknemers verplichten om alsnog te komen werken?

01 december 2017

Efficiënt werken: pauze en voeding

Tips over ritme, scherpte en effectiviteit

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kan het juiste voedingspatroon je productiviteit met 20 procent verhogen. Bereken wat dit voor jouw organisatie betekent en je zult anders tegen voeding aan gaan kijken. Ook rust en regelmaat kunnen je veel opleveren.

10 november 2017

Efficiënt werken: benut je bioritme

Vergroot de effectiviteit binnen je bedrijf

Ook al leef je misschien niet om te werken, zonder energie op kantoor zitten is ook niets. Hoe kun je je dagen zo inrichten dat het je werk ten goede komt, zonder de balans met je privéleven te verliezen? En hoe kun je collega’s en werknemers stimuleren hetzelfde te doen?

12 juni 2017

Mag ik een medewerker terugroepen van vakantie?

De vakantie van je personeel onderbreken

Je werknemer is op vakantie en nét op dat moment dient zich een probleem aan dat alleen hij kan oplossen. Omdat het zijn specialisme is. Mag je je werknemer terugroepen van vakantie?

13 juli 2015

Mijn medewerker is in werktijd betrokken geraakt bij een auto-ongeluk, wat nu?

Hoe ver reikt de werkgeversaansprakelijkheid?

Ben je als werkgever aansprakelijk voor de schade van je medewerker, als hij in werktijd een auto-ongeluk krijgt? En wat als je medewerker tijdens het ongeval op de fiets zit?

09 juli 2015

Hoe stimuleer ik innovatieve ideeën op de werkvloer?

Volg het voorbeeld van Google

De beste ideeën ontstaan op de werkvloer. Daarom stimuleren veel grote bedrijven het personeel tot het bedenken van nieuwe, slimme producten. Neem Google. Bij de zoekreus mogen werknemers twintig procent van hun werktijd besteden aan 'hobby- en innovatieprojecten'. De helft van het aantal Google-producten zou op deze manier zijn ontstaan.

06 oktober 2014

Van Straalen: 'Geen toeslag meer op arbeid in avond of weekend'

Voorzitter MKB-Nederland wil af van 'ouderwetse' regeling

De toeslag op het loon voor arbeid buiten standaard kantooruren moet volledig verdwijnen als het aan MKB-Nederland ligt. "Dat is helemaal uit de tijd. We leven niet meer in 1960", zegt Michaël van Straalen, voorzitter van de belangenvereniging, in het Financieele Dagblad.

28 januari 2014

Hangout eindejaarstips: personeel

Wat moet je rond de jaarwisseling regelen voor werknemers?

Twee weken geleden gaven we je fiscale eindejaarstips. Nu zetten we alle zaken op een rijtje die je nog in 2013 moet regelen voor je werknemers en wat je begin 2014 moet doen. Nieky van Vlerken van MKB Adviseurs geeft advies.

19 december 2013

Thuiswerken? Verboden bij Yahoo

Personeel internetbedrijf Yahoo vanaf juni weer fulltime op kantoor

Terwijl de thuiswerk-trend langzaamaan de wereld verovert, opereert het Amerikaanse internetbedrijf Yahoo precíes de andere kant op. Het hoofd personeelszaken heeft het personeel vriendelijk verzocht vanaf juni te stoppen met thuiswerken.

22 oktober 2013

'Relatie én eigen onderneming? Moeilijk!'

De gedreven Marc Fonteijn (28) ziet zijn werk als topsport

Een relatie hebben lijkt hem moeilijk, want ja: begrijpt zij wel dat dit bedrijf zijn passie is? Hij kan zijn werktijd niet eens in uren uitdrukken, zoveel is hij bezig met zijn werk.

15 augustus 2013

Zijn jouw werknemers wel gelukkig?

Geluk staat garant voor hogere productiviteit

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Gelukkige werknemers zijn productiever, minder vaak ziek en leveren beter werk af. Je kunt je werknemers onder andere gelukkig maken met flexibele werktijden, zo blijkt uit onderzoek.

09 augustus 2013

Flexibel werken

Andere werktijden, korte werkweek en telewerken

Natuurlijk is het prettig als je medewerkers niet meer in de file staan maar blijft de productiviteit bij flexibel werken net zo hoog, ondanks het lege kantoor? De mogelijkheden van flexibel werken.

24 juni 2013

ICT-problemen verlagen productiviteit werknemer

Computers zorgen voor productiviteitsverlies van 19 miljard euro!

Een werknemer verliest dagelijks 8 procent van zijn werktijd door slecht werkende computer of onkunde op ICT-gebied. In totaal betekent dit dat Nederland per jaar 19 miljard euro verliest.

24 juni 2013

Tot zover het thuiswerken?!

Column | Aansturen op resultaat, niet op aanwezigheid

Menig sceptisch manager ten aanzien van Het Nieuwe Werken hoor ik opgelucht reageren op het nieuws dat thuiswerken voor Yahoo-medewerkers binnenkort verleden tijd is. ‘Hè hè, het bedrijfsleven komt weer bij zinnen en ziet éindelijk in dat al dat thuiswerken een grote grap is.’

08 maart 2013

Privé-internetten onder werktijd: waar ligt de grens?

Wat sta je toe en wat niet?

Even een berichtje via hyves of facebook plaatsen. Of nog even een leuke vakantiebestemming opzoeken voor de komende vakantie. Of, nog erger, tijdens het werk online een spelletje spelen. Privé-internetten tijdens werktijd, wat kun je als werkgever toestaan en wat niet?

09 december 2012

Verhoogt het nieuwe werken de productiviteit van werknemers?

Flexibiliteit verhoogt de productiecapaciteit

De vrijheid die mobiel werken voor werknemers met zich meebrengt, is voor de werkgever vaak een obstakel: de controle verdwijnt. Maar werknemers zijn juist productiever als ze vrijheid krijgen om hun werktijden in te delen.

30 augustus 2012

Getoond 1 tot en met 18 van 33 totaal, er zijn meerdere pagina's