Verklein de ecologische voetafdruk van je bedrijf

De weg naar duurzaam ondernemen

Verklein de ecologische voetafdruk van je bedrijf

Wat is de ecologische voetafdruk van jouw bedrijf? Hoe groot of klein je onderneming ook is, jouw keuzes maken een impact op de wereld om je heen. Deze tips helpen je om je bedrijf duurzamer te maken.

De ecologische voetafdruk van je bedrijf laat zien hoeveel energie je onderneming verbruikt.  Meer weten over duurzaamheid en energie? Je vindt het op onze Energie desk.

Stap 1: Onderzoek de ecologische voetafdruk van je bedrijf

Elke ondernemer weet: meten is weten! Om de ecologische voetafdruk van je bedrijf te verkleinen, moet je er eerst achterkomen hoe groot deze nu is. Hoeveel stroom verbruik je bijvoorbeeld? Hoeveel zitten je medewerkers in de auto voor woon-werkverkeer en om naar klanten te gaan? Je kunt je CO2-uitstoot in kaart brengen met deze handige tool van klimaatplein. Vervolgens kun je onderzoeken waar je het beste kunt besparen. Welke energieslurpers zijn er binnen jouw bedrijf?

Stap 2: Verminder je stroomverbruik

Een belangrijke vervuiler binnen bedrijven is het stroomverbruik. Gelukkig kun je ook daar iets aan doen. Door over te stappen op LED-verlichting, draag je bij aan een beter milieu. Deze gaan namelijk veel langer mee en zijn energiezuiniger. Daarnaast helpt het om lampen uit te doen in ruimtes waar niemand is. Simpel maar doeltreffend. Verder is het belangrijk om bij de aanschaf van nieuwe apparaten te controleren of deze energiezuinig en duurzaam zijn. Dit vermindert niet alleen de ecologische voetafdruk van je bedrijf, het scheelt ook nog eens in de kosten.

Stap 3: Verander het printgedrag binnen je bedrijf

Zijn jouw medewerkers gewend om veel documenten te printen? Dat is vaak nergens voor nodig. Bestanden kunnen veilig worden opgeslagen in de cloud en handtekeningen kunnen ook digitaal worden gezet. Zelfs de facturen en contracten kunnen tegenwoordig ook prima online worden verstuurd in beveiligde PDF-vorm. Is het echt nodig om een document te printen? Zorg dan voor gerecycled papier en vraag je medewerkers om dubbelzijdig te printen.

Stap 4: Laat medewerkers meer thuiswerken

Grote kans dat het formaat van de ecologische voetafdruk van je bedrijf te maken heeft met het reisgedrag van je medewerkers. Komen ze elke dag van ver naar kantoor en nemen ze altijd de auto? Dit zorgt voor veel onnodige uitstoot. Voer daarom standaard thuiswerkdagen in. Dit levert minder stress op voor je medewerkers en je bespaart ook nog eens op reiskostenvergoedingen.

Wat vind je van dit artikel?