Ondernemersnieuws

Nieuws

Werkgevers lopen achter op pensioengebied: 50.000 regelingen nog niet omgezet

Regeringscommissaris maakt zich zorgen om overgang naar nieuwe stelsel

Als werkgevers te lang wachten met het overzetten van hun pensioenregelingen naar het nieuwe pensioenstelsel, kunnen werknemers zonder pensioen komen te zitten. Dat is de boodschap van regeringscommissaris Fieke van der Lecq, die de pensioentransitie monitort namens de Tweede Kamer. Volgens haar komen vooral werkgevers met een pensioenregeling via een verzekeraar nog te weinig in actie om te voldoen aan de nieuwe pensioenwet, zo zegt ze in het FD.

18 juli 2025 2 minuten

Minder banen voor starters: AI speelt mogelijk een rol

Werkgevers doen er goed aan junioren niet uit het oog te verliezen

Het aandeel startersvacatures is in een jaar tijd flink gedaald, blijkt uit onderzoek van Intelligence Group in opdracht van het Financieel Dagblad. Vooral functies met veel herhaalbare taken staan onder druk. De opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) lijkt daar een rol in te spelen. Hoe kun je als werkgever starters ondersteunen en waarom is dat belangrijk?

17 juli 2025 2 minuten

Starters kiezen vaker voor bv, mede door zzp-wetgeving

Laagste groeipercentage bedrijven in tien jaar

Veel ondernemers stoppen, terwijl het aantal starters verder daalt. Volgens cijfers van de Kamer van Koophandel (KVK) is de groei van het aantal bedrijven al twee jaar op rij aan het afnemen. Starters kiezen vaker voor een bv, maar dat is geen oplossing voor schijnzelfstandigheid, waarschuwt de KVK.

16 juli 2025 3 minuten

Winstgroei mkb valt stil, personeelskosten rijzen de pan uit

Loonkosten stijgen met 8% en slokken kwart van omzet op

Bijna de helft van de mkb-bedrijven zag de winst in 2024 stagneren, blijkt uit onderzoek van accountantsvereniging SRA onder 7.500 bedrijven. Personeelskosten stijgen gemiddeld met 8% en maken nu een kwart van de omzet uit. Een recordhoogte. Hoe ga je hier als ondernemer mee om?

15 juli 2025 2 minuten

Miljoenen Nederlanders krijgen mogelijk compensatie voor te veel betaalde box 3-belasting

Belastingdienst opnieuw de fout in: krijg jij geld terug?

Ruim 2,6 miljoen Nederlanders hebben een brief van de Belastingdienst ontvangen over mogelijke teruggave van te veel betaalde belasting in box 3. Het formulier waarmee de compensatie kan worden aangevraagd, staat nu online. Wanneer krijg je geld terug? Een uitleg van de procedure.

14 juli 2025 3 minuten

Belasting box 3 stijgt waarschijnlijk voor beleggers in 2026

Het rendementspercentage voor overige bezittingen stijgt mogelijk flink

14 juli 2025 2 minuten

Importheffingen VS en mogelijke tegenheffingen EU: wat zijn de gevolgen?

Wat de handelsspanningen betekenen voor jouw onderneming

De VS zijn al maanden bezig met mogelijke importheffingen. Ook de EU lijkt de dans niet te ontspringen. De huidige stand van zaken? Opnieuw uitstel. De nieuwe deadline ligt op 1 augustus 2025. Als er vóór die tijd geen handelsakkoord is bereikt, krijgt de EU mogelijk te maken met importheffingen van 20% tot zelfs 50%, afhankelijk van het soort goederen of diensten. De EU heeft op haar beurt een stevig pakket tegenmaatregelen klaarliggen. Wat betekent dit concreet voor jou als ondernemer, en hoe kun je je hierop voorbereiden?

11 juli 2025 4 minuten

Medewerkers hebben 57% van het jaarlijkse verlof al opgenomen in het mkb

Grote verschillen in opname van verlof per sector, niet per leeftijdsgroep

Met de zomervakantie in volle gang blijkt dat veel mkb-medewerkers hun verlof al grotendeels hebben ingepland. Op 1 juni was gemiddeld 57% van het jaarlijkse verlof opgenomen. Tegelijkertijd is er ook een groep werknemers dat erg zuinig omgaat met verlof. Dat blijkt uit een analyse van Van Spaendonck, op basis van data uit 1,2 miljoen loonstroken van 145.000 mkb-bedrijven.

10 juli 2025 3 minuten

Zzp’ers in ICT investeren het meest in innovatie en kennisopbouw

Zelfstandig ondernemers steken volop tijd en geld in werkprocessen en technologie

Zzp’ers investeren steeds vaker in de vernieuwing van hun bedrijf. Zelfstandige ondernemers in de ICT-sector lopen voorop als het gaat om het verbeteren van werkprocessen. Ook investeren ze flink in kennisopbouw. Dat blijkt uit de Zelfstandigen Enquête Arbeid 2025 van TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook andere sectoren zijn in beweging, maar de verschillen zijn groot.

10 juli 2025 2 minuten

Maar liefst 50% van zzp’ers gebruikt AI

De manier waarop we werken verandert, vooral in ICT en communicatie

Inmiddels gebruikt al de helft van de zzp’ers AI om ze te helpen bij hun werk. Zo’n 46% van de gebruikers heeft een betaald account van gemiddeld €30 per maand. Dat blijkt uit onderzoek van Knab onder ruim 2.000 zzp’ers in diverse sectoren. Een jaar geleden was dit percentage nog een stuk lager: 38%. Sneller kunnen werken en minder stress ervaren zijn de belangrijkste redenen voor zzp’ers om AI in te zetten tijdens hun werkzaamheden.

10 juli 2025 3 minuten

Zwaar jaar voor horecaondernemers: stijgende kosten en golf van faillissementen

Prijzen in horeca stijgen met gemiddeld 5% dit jaar

Ondernemers in de horeca zetten zich in 2025 schrap. De combinatie van stijgende prijzen, terughoudende consumenten en een toename van het aantal faillissementen maakt dit tot een bijzonder uitdagend jaar voor de sector.

04 juli 2025 2 minuten

Grootbedrijf betaalt ruim 60% van de facturen te laat, mkb draait op voor risico’s

Laat betaalgedrag blijft pijnpunt voor kleinere leveranciers

Voor het vierde jaar op rij is het betaalgedrag van bedrijven in Nederland verbeterd. Bijna één op de vijf bedrijven betaalden facturen in 2024 te laat. Een jaar eerder was dat nog één op de vier. Maar het zijn vooral kleinere ondernemers die hun betalingsverplichtingen netjes nakomen. Grote bedrijven blijven achter en dat zet de liquiditeit van het mkb onder druk.

04 juli 2025 2 minuten

1 op 5 zzp’ers overweegt vertrek naar het buitenland

Toenemend aantal zelfstandigen kijkt over de grens vanwege kansen én frustraties in Nederland

Steeds meer Nederlandse zelfstandigen denken serieus na over ondernemen over de grens. Vooral jonge zzp’ers kijken naar mogelijkheden buiten Nederland, vaak gedreven door frustratie over het ondernemersklimaat.

01 juli 2025 3 minuten

Slechts 1 op de 10 mkb’ers klaar voor e-facturatie

Een echte factuur is geen pdf

Vanaf 1 januari 2030 wordt elektronische facturatie (e-facturatie) verplicht voor grensoverschrijdende zakelijke transacties tussen bedrijven in de EU. En in België wordt e-facturatie vanaf 2026 voor alle B2B-transacties verplicht. Niet ondenkbaar dat ook in Nederland de regels rondom e-facturatie veranderen. Toch blijkt uit recent onderzoek dat maar 10% van de mkb-bedrijven hier klaar voor is.

01 juli 2025 2 minuten

Zo maak je als ondernemer slim gebruik van ChatGPT

Hoe werkt deze AI-tool en wat zijn de voor- en nadelen?

Maak jij al gebruik van ChatGPT? Deze tool is regelmatig in het nieuws en social media staat er vol mee. Niet eerder wist een AI-taalmodel zoveel indruk te maken. Maar hoe werkt het nu precies, wat biedt het aan kansen en wat zijn de nadelen van het gebruik van deze tool?

30 juni 2025 8 minuten

Loonstijgingen remmen af in tweede kwartaal 2025

Technical support engineers profiteren het meest

De lonen in Nederland blijven stijgen, maar het tempo is afgenomen. Het mediaan bruto maandloon steeg in het tweede kwartaal van 2025 met 0,58% naar € 3.461,46. Ook de vakantietoeslagen zijn uitbetaald, en het wordt steeds populairder om dit in mei uit te keren. Dit blijkt uit de Loonindex van Van Spaendonck waarbij loonstroken van 1,2 miljoen werknemers t/m juni 2025 zijn geanalyseerd.

27 juni 2025 3 minuten

Tweestapsverificatie in de lift: ondernemers pakken digitale veiligheid serieuzer aan

Gebruik meer dan verdubbeld sinds 2017

Een groeiend aantal bedrijven neemt extra maatregelen om hun digitale omgeving beter te beveiligen. Uit cijfers van het CBS blijkt dat 61% van de bedrijven in 2024 gebruikmaakt van tweestapsverificatie. In 2017 was dat nog slechts 26%. Ook het hanteren van een wachtwoordbeleid is toegenomen: van 57% in 2017 naar 72% in 2024. Deze stijging laat zien dat ondernemers steeds bewuster omgaan met digitale risico’s en actief stappen zetten om hun bedrijfsdata beter te beschermen.

26 juni 2025 3 minuten

Nieuwe Cyberbeveiligingswet uitgesteld naar 2026: meer tijd voor voorbereiding

Nieuwe wet voor digitale veiligheid komt later dan gepland

De nieuwe Cyberbeveiligingswet en Wet Weerbaarheid Kritieke Entiteiten gaan naar verwachting in het tweede kwartaal van 2026 in. Oorspronkelijk stond de invoering gepland voor het derde kwartaal van 2025. Minister van Weel van Justitie en Veiligheid maakte dit uitstel bekend aan de Tweede Kamer.

19 juni 2025 3 minuten

Getoond 1 tot en met 18 van 285 totaal, er zijn meerdere pagina's