Verdubbeling aantal emissieloze bedrijfswagens

Vooral volledig elektrische bedrijfswagen populair

ev-elektrisch-laden-stekker-zakelijk-auto-vrachtwagen-laadpaal

Er rijden in Nederland zo’n 1,2 miljoen bedrijfswagens rond. Op 1 januari 2023 was 1,2% daarvan emissieloos. Dat lijkt een kleine groep, maar ten opzichte van 1 januari 2021 is dit meer dan een verdubbeling. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

1 op de 100 bedrijfswagens emissieloos

Op 1 januari 2023 was ruim 1 op de 100 bedrijfswagen emissieloos, oftewel: volledig elektrisch (FEV), hybride (elektrisch + waterstof) of op waterstof. Het grootste deel van de emissieloze bedrijfswagens is de volledig elektrische variant: 13.925 van de 13.965.

Bestelauto’s

De grootste groei zit in het aantal bestelauto’s. In 2019 waren er 3.093 emissieloze bestelauto’s geregistreerd. Dat is uitgegroeid tot 13.622 in 2023.

Post- en koeriersdiensten koplopers

Vooral voor de bedrijfsactiviteiten post- en koeriersdiensten wordt relatief veel gebruikgemaakt van emissieloos vervoer. Hier is 8,2% van de bedrijfswagens emissieloos, een totaal van 1.660.

Detailhandel

In absolute getallen doet de detailhandel het goed. In deze bedrijfsactiviteit rijden zo’n 1.750 emissieloze bedrijfswagens rond. Procentueel is dat een aandeel van 2,6%.

Lange weg te gaan

Een verdubbeling van het aantal milieuvriendelijke bedrijfswagens is een grote stap. Toch is er nog een lange weg te gaan. Vanaf 2025 komen er bijvoorbeeld zero-emissiezones in veel grote steden. Dat betekent dat alleen emissieloze bedrijfswagens naar binnen mogen. En in 2050 moet Nederland klimaatneutraal zijn. Dan is 1,2% van de bedrijfswagens nog steeds een klein aandeel.

Overstappen op elektrisch zakelijk vervoer

Heb je hulp nodig bij het overstappen op zakelijk elektrisch of emissieloos vervoer? Doe inspiratie op in onze kennisartikelen over mobiliteit. Een mooi startpunt is het artikel: Wat kost elektrisch rijden in 2023?

Wat vind je van dit artikel?

Job Jansen

Auteur

Job Jansen

Als freelance tekstschrijver en SEO-adviseur heb ik bijna dagelijks contact met bedrijven. Over de jaren heen heb ik samengewerkt met talloze inspirerende ondernemers, waardoor ik veel affiniteit heb gekregen met mkb’ers. Vanuit die ervaring probeer ik als redacteur bij MKB Servicedesk elke keer artikelen te schrijven waar ondernemers echt iets aan hebben.