Geboorteverlof voor partners: wat moet je weten als werkgever?

Alles over geboorteverlof en aanvullend verlof

Partnerverlof 2020; wat moet je weten als werkgever

Gaat de vrouw of vriendin van een werknemer bevallen? Dan heeft je werknemer onder bepaalde voorwaarden recht op geboorteverlof voor partners. We leggen uit hoe dat precies werkt.

Zwangerschapsverlof voor vrouwen zien we als vanzelfsprekend, net als bevallingsverlof. Toch is verlof na de geboorte voor partners minder vanzelfsprekend: tot voor kort kregen partners in loondienst slechts 2 wettelijke dagen geboorteverlof. Daarna werd een werknemer gewoon weer op het werk verwacht, tenzij die persoon zelf extra verlofdagen opnam.

Nederland liep wat dat betreft behoorlijk achter bij andere westerse landen, die veel royaler omgaan met geboorteverlof voor partners. Op 1 januari 2019 is daar verandering in gekomen en hebben partners recht op geboorteverlof.

Wat is geboorteverlof?

Geboorteverlof is het recht op een bepaald aantal vrije dagen als de vrouw of partner van een werknemer is bevallen. Geboorteverlof gaat in op de dag na de geboorte.

Het maakt daarbij niet uit of diegene fulltime of parttime werkt. Geboorteverlof voor partners werd voorheen ook wel kraamverlof, partnerverlof of vaderschapsverlof genoemd.

Hoe zit het met verlof tijdens de geboorte?

Alle werkuren die een werknemer mist tijdens een bevalling vallen onder calamiteitenverlof (1 dag) of kortdurend verzuimverlof (mocht de bevalling langer dan een dag duren). Het salaris loopt 100% door tijdens dit verlof.

Aantal vrije dagen met geboorteverlof

Partners hebben recht op 1 keer 1 week vrij. Als werkgever ben je verplicht het loon van die week volledig door te betalen. Je mag een aanvraag niet weigeren (mits aan onderstaande voorwaarden is voldaan).

Voorbeeld geboorteverlof

  • Een fulltime werknemer, die 5 dagen in de week 8 uur per dag werkt. Hij krijgt 5 x 8 = 40 uur geboorteverlof

  • Een parttime werknemer, die 4 dagen in de week 6 uur per dag werkt. Hij krijgt 4 x 6 = 24 uur geboorteverlof

Beiden krijgen dus hun volledige werkweek verlof.

Voorwaarden geboorteverlof

Werknemers hebben recht op verlof als ze aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Werknemer is getrouwd of een geregistreerd partnerschap aangegaan met degene die bevalt of ze wonen ongehuwd samen

  • Werknemer heeft het kind erkend

Het is dus belangrijk dat het kind erkend is. Je werknemer moet dit regelen om in aanmerking te komen van het wettelijke geboorteverlof voor partners. Erkennen van een kind kan voor de geboorte of tijdens de aangifte van geboorte. Het kan zelfs op een later moment, maar dan voldoet je werknemer niet aan alle voorwaarden om gebruik te maken van geboorteverlof, die gaat namelijk in op de dag na de bevalling.

Aanvullend geboorteverlof

Van 2 dagen naar een hele week verlof is natuurlijk een mooie stap. Toch is dit lang niet voor alle partners voldoende. Een geboorte is prachtig maar vergt ook van partners veel energie. De eerste weken verandert er veel en moet er van alles geregeld worden. Kortom, veel werknemers willen daarom extra verlof opnemen. En dat kan, zonder direct alle vakantiedagen op te offeren.

Dat zit namelijk zo: sinds 1 juli 2020 kunnen werknemers maximaal 5 weken aanvullend geboorteverlof opnemen. Ze ontvangen over die periode een uitkering van het UWV. Het aanvullend geboorteverlof moet binnen 6 maanden na de geboorte worden opgenomen en geldt pas nadat het reguliere (volledig doorbetaalde) geboorteverlof van 1 week erop zit.

Uitkering aanvullend geboorteverlof via het UVW

Tijdens het aanvullend geboorteverlof krijgen je werknemers een uitkering van het UWV, die 70% bedraagt van het dagloon (en maximaal 70% van het maximumdagloon: in 2023 geldt € 256,54 per dag).

Je vraagt deze uitkering voor je werknemer aan bij het UWV. Vervolgens maakt het UWV dit bedrag naar jou over en betaal je dit zelf uit aan je werknemer.

Wat vind je van dit artikel?

Martin de Coninck

Auteur

Martin de Coninck

Vanuit mijn werk als freelance copywriter ervaar ik hoeveel er komt kijken bij ondernemen. Tijd is schaars en kennis bijspijkeren op het gebied van ondernemen schiet er al snel bij in. Juist als copywriter vind ik het belangrijk om de tijd te nemen onderwerpen goed te begrijpen en te onderzoeken. Door het vervolgens begrijpelijk op te schrijven wil ik ondernemers kennis bieden en tijd besparen, zodat zij het beste uit hun bedrijf kunnen halen.