Switchen van energieleverancier: 5 tips

26 maart 2021

Ga je als ondernemer switchen van energieleverancier? Dan zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Als je bijvoorbeeld te vroeg opzegt, is er een kans dat je een opzegboete moet betalen. Bovendien moet je de keuze maken tussen een vast en een variabel tarief. En je moet uiteraard weten met welke aanbieder je in zee gaat. Grondig onderzoek doen is dus een absolute must. Het is verleidelijk om in te gaan op aantrekkelijke cadeaus zoals iPads en een slimme thermostaat. Deze cadeaus krijg je vaak aangeboden bij meerjarige contracten. Maar in de praktijk blijkt dat niet zo voordelig.

Tips

Switchen van energieleverancier doet iedere ondernemer wel eens. Op die manier kan hij namelijk behoorlijk wat geld besparen. Als je ieder jaar van energieaanbieder wisselt en gebruikmaakt van de welkomstcadeaus en cashbackacties, kun je aanzienlijk besparen. Deze besparing kan oplopen tot wel honderden euro’s op jaarbasis. We hebben daarom wat tips op een rijtje gezet om het switchen van energieleverancier zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Tip 1: Let op de looptijd

Let op de looptijd als je een nieuw energiecontract af gaat sluiten. Bij een contract met een looptijd van één jaar ben je doorgaans het meest voordelig uit. Energieleveranciers geven nieuwe klanten vaak mooie cadeaus of leuke kortingen. Als je een eenjarig contract afsluit, ben je ieder jaar bij een energieleverancier nieuwe klant. Dus profiteer je ook ieder jaar van alle extraatjes.

Tip 2: Doe goed onderzoek

Net als bij alle andere zakelijke beslissingen die je maakt is het verstandig om goed onderzoek te doen. Weet dus hoe het gesteld is met de energieaanbieder. Zijn ze wel klantvriendelijk? Hebben ze administratie wel op orde? Het is handig om voordat je een ingaat op een energie aanbieding eerst wat reviews van zakelijke klanten te lezen.

Tip 3: Kies voor een vast tarief

Ook bij een zakelijk contract maak je de keuze tussen een vast tarief of een variabel tarief. Als ondernemer wil je altijd precies weten wat de kosten zullen zijn. Bij een variabel tarief kun je daar niet op anticiperen. Daarom ben je beter af met een vast tarief. Dan heb je iedere maand of kwartaal precies inzicht in je vaste kosten op gebied van energie.

Tip 4: Stap niet te vroeg over

Stap zeker niet te vroeg over als je van energieleverancier wilt switchen. Je hebt namelijk al een contract afgesloten. Je moet zeker weten wanneer je energiecontract is afgelopen als je wilt kiezen voor een nieuwe leverancier. Als je te vroeg overstapt, wordt dit door de huidige energieleverancier gezien als contractbreuk. Meestal kun je dan een opzegboete van een paar honderd euro verwachten. Een contract opzeggen doe je altijd een maand van tevoren, tenzij dit anders vermeld staat in de algemene voorwaarden. Wil je dus in januari van het nieuwe jaar overstappen naar een andere energieaanbieder, dan dien je deze voor het begin van de maand december te hebben opgezegd.

Tip 5: Groen of grijs?

Als ondernemer wil je je uiteraard bezighouden met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemenc (MVO). Daarom draag je je steentje bij aan het milieu. De ondernemer van nu moet aan zijn impact op de maatschappij denken en kiest dus het liefst geen grijze energie meer. De prijzen van grijze en groene energie liggen dichtbij elkaar. Kies daarom voor groene energie, dan draag je ook nog op een positieve manier bij aan het milieu.