Zakelijke energie afsluiten? Hier moet je op letten

22 februari 2021

Als ondernemer heb je de keuze tussen een zakelijk- of particulier energiecontract. Vaak is onduidelijk wat het verschil is en waarom je ook als ondernemer energie moet vergelijken. Maar wanneer is welk energiecontract in jouw situatie het beste? Independer legt het in onderstaand artikel uit.

Wat is een zakelijk energiecontract? 

Een zakelijk energiecontract is energie dat wordt geleverd aan panden met een zakelijke functie. Denk aan: winkels, kantoren, restaurants of salons. Maar ook de ZZP’er die vanuit zijn eigen huis werkt, komt in aanmerking voor een zakelijk energiecontract. Voor de zakelijke ‘kleinverbruiker’ (MKB en ZZP) kun je dit contract vergelijken met een particulier energiecontract en betaal je een vast bedrag per maand. Het verschil zit in de elektriciteitsaansluiting. Een zakelijk kleinverbruiker heeft een aansluiting van maximaal 3 x 80 ampère, terwijl een particulier huishouden vaak een aansluiting heeft van 3 x 25 ampère. De netbeheerkosten kunnen hiermee erg verschillen: hoe groter de aansluiting, hoe hoger het bedrag aan de netbeheerder. Dat kan zonde zijn, want een grotere aansluiting is vaak niet eens nodig. Ben je een zakelijke grootverbruiker? Dan is het maandelijkse tarief gebaseerd op het werkelijk energieverbruik. 

Een zakelijk of particulier energiecontract?

Vooral als je je bedrijf runt vanuit huis is het goed om hierover na te denken: kies je voor een zakelijk of particulier energiecontract? Een zakelijk energiecontract is namelijk niet altijd goedkoper. Werk je vanuit huis en gebruik je eigenlijk alleen een laptop? Dan is een particulier energiecontract voldoende. Wel is het goed om van tevoren een energievergelijker te raadplegen, omdat je meer thuis bent en dus meer energie verbruikt. Maar een zakelijk energiecontract kan ook zo zijn voordelen hebben. Heb je een apart kantoor aan huis? Dan kun je de BTW van de energiekosten aftrekken. Laat je dus van tevoren goed (online) informeren over de keuzes die er zijn. 

Zakelijke energiecontracten vergelijken

Verbruik je bedrijf veel energie? Dan is regelmatig je zakelijke energie vergelijken verstandig. Dit kan namelijk zeker lonen. Als ondernemer probeer je altijd te besparen. Je energiecontract is zoiets waar je dan naar kunt kijken. Helemaal omdat er veel aanbieders zijn die je een zakelijk energiecontract kunnen leveren. Het is als ondernemer in het MKB verstandig om je goed te laten informeren over het vergelijken van zakelijke energie. Naast het tarief, is het ook belangrijk naar de voorwaarden van de verschillende contracten te kijken. En dat is niet altijd eenvoudig. Om dit een stuk makkelijker te maken, werkt Independer samen met Minder.nl. Zij kunnen je hier uitstekend bij helpen en tonen de goedkoopste energiecontracten op dit moment. Zodra je een keuze hebt gemaakt en wilt overstappen, dan hoef je geen contact op te nemen de leverancier. Voor je nieuwe energiecontract wordt gezorgd. Loopt je contract af? Dan ontvang je een nieuw overzicht van de beste contracten op dat moment. Dan bestaat de kans dat andere leveranciers weer voordeliger voor je zijn. Met de gratis service stap je dan weer simpel en snel over.