Ondernemen over de grens voor bouwbedrijven

Bouwend Nederland, MKB-Nederland en TNT lanceren whitepaper export bouw

06 september 2018

Wil jij weten welke kansen er voor jou zijn in onze buurlanden? MKB-Nederland, Bouwend Nederland en TNT lanceren het whitepaper 'Ondernemen over de grens voor bouwbedrijven naar België en Duitsland'. Inclusief tips van experts en collega's.

Volop marktkansen in Duitsland en België

E-book Eerste hulp bij Groeien

Slechts  2,5%* van de Nederlandse bouwomzet komt uit het buitenland. Buurlanden Duitsland en België liggen voor de hand om de eerste stappen over de grens te zetten. Het is dichtbij en er is volop werk voor Nederlandse bouwondernemingen. De Belgische bouwmarkt groeit de komende jaren sterk. In Duitsland liggen juist weer veel kansen in het onderhoud.

Maxime Verhagen, voorzitter Bouwend Nederland: "De Nederlandse bouwsector krabbelt na vele jaren van diepe crisis weer voorzichtig uit het dal. Er is wel sprake van overcapaciteit in de markt. Het kan daarom lonen om te kijken naar werken in de landen om ons heen, zoals Duitsland en België. Daar liggen nog kansen en daar kan de expertise van onze bouw- en infrabedrijven goed benut worden."

Annick Verhalle, binnen TNT Benelux verantwoordelijk voor Marketing & Strategy voegt toe: "De bouwsector heeft in België niet zo geleden onder de crisis als de Nederlandse. Hoewel Antwerpen en Oost- en West-Vlaanderen de hoogste bouwproductie hebben is het ook interessant verder te kijken in Wallonië." Leendert-Jan Visser, directeur MKB-Nederland: "Met een goed idee en een gezonde dosis lef, is de stap over de grens dichterbij dan je denkt. Mits je je goed voorbereidt. Dit whitepaper biedt concrete hulp daarbij."

Kansen in Duitsland

Hoewel de Duitse bevolking de komende jaren zal krimpen en het aantal huishoudens beperkt zal toenemen, is de onderhoudsmarkt in Duitsland groot. De Duitse bouwfederaties verwachten groei in de bouwsector door onder andere goede werkgelegenheid en stijgende inkomens.

Kansen in België

De grootste kansen liggen volgens ING Economisch Bureau in België. Dit komt met name door de verwachte ontwikkeling in groei van huishoudens. De seriebouw neemt in België toe en juist op dit gebied hebben Nederlandse aannemers een streepje voor. Ook verduurzaming in de bouw in België biedt kansen.

Downloads en meer informatie over internationaal ondernemen

Alle informatie over internationaal ondernemen is te vinden op Internationaal ondernemen desk. In MijnMKB kun je kosteloos e-books en whitepapers downloaden:

E-book: Eerste Hulp bij Internationaal Ondernemen

E-book: Business Guide Duitsland

E-book: Business Guide België

E-book: Business Guide Polen

E-book: Business Guide Turkije

E-book: Business Guide Brazilië

Bron: * ING 2013

Auteur

Patty Sjerps