Universiteit en mkb: ga samen de grens over!

Column Willem Overbosch | Internationaal ondernemen begint bij universiteiten

01 december 2017

Waar zijn die ondernemers die dromen over een lancering in China of het uitbesteden van productie? Waarom doen jullie niet mee aan een Research Project van de universiteit? Samenwerken met de studenten zou heel voordelig kunnen zijn.

E-book 'Eerste hulp bij Internationaal ondernemen'

Leuk gesprek net gehad met Gilles Vromman van Research Project Maastricht. In januari 2016 gaat het met een heel team naar China. Ruim 20 jaar geleden heb ik zelf ook meegedaan aan zo'n expeditie. In Maastricht nam ik deel aan het Research Project Colombia. De focus van ons project lag helemaal op het grootbedrijf. Daar zat immers groot budget. Het is heel jammer om te zien dat er in die 20 jaar op dat punt weinig is veranderd.

Old boys network vs entrepreneurship

Toen ik zelf het Research Project Colombia deed, lieten we kleine bedrijven links liggen. Het mooie van een grote opdrachtgever als Boskalis en Smit Tak was voor ons dat we echt konden laten zien wat we in huis hadden. We mochten voor hun onderzoeken wat de kansen voor de maritieme sector in Cartagena, Barranquilla en Santa Marta waren.

Ver weg van Nederland met een portie ambitie en lef hadden we afspraken geregeld met belangrijke ambtenaren. Gewoon omdat we niet bedreigend waren vertelden ze ons alles. We konden vanuit het de veilige rol van studentonderzoeker een hele goede concurrentieanalyse doen. Dat was voor veel bedrijven ook de toegevoegde waarde. Boskalis wist dat ze een groep ambitieuze studenten op reis stuurde en daarvoor nieuwe inzichten terug ging krijgen. Een frisse blik op de markt of met een duur woord: een SWOT-analyse.

Internationaal ondernemen in perspectief

Zo'n analyse kan ook van enorme toegevoegde waarde zijn voor het mkb. Even voor de statistieken: van de 126.000 exporterende bedrijven in NL zijn er ruim 100.000 kleiner dan 10 FTE. Waar zijn die ondernemers die dromen over een lancering in China of het uitbesteden van productie? Waarom doen jullie niet mee aan een Research Project? Ik begrijp ook wel dat het een grote stap is om te investeren, maar leer eens van die grote bedrijven. De studenten zitten vier maanden in China en komen overal binnen. Hebben van alles en iedereen een aanbeveling, kijk maar eens op de website naar de board of recommendation

Verander het perspectief

Even een tip naar de universiteit: een Research Project wordt gerund als een project, terwijl het alle kenmerken heeft van een onderneming. Neem een voorbeeld aan www.jongondernemen.nl, waar studenten voor een jaar mogen ondernemen en daar ongelooflijk veel van leren.

Ook een Research Project is gigantisch leerzaam. Je hebt een missie, een doel. Je wil naar China, mooie onderzoeken doen en veel publiciteit halen. Zo zou het moeten zijn. Kortom hebt een adviesbureau, voor eigen rekening en risico. Je hebt een begroting en moet tenminste quite draaien, maar je mag ook winst maken natuurlijk. Dat is niet vies.

Zie een Research Project als bedrijf, een start-up en plak er het format van Jong Ondernemen op en je bent als Universiteit ineens studenten aan het kweken die internationaal gaan ondernemen. Ze worden ambassadeurs voor Nederlands Ondernemerschap.  Daar hebben we veel meer van nodig! Als bijvangst zet je ook nog eens je universiteit op de kaart als ondernemende club.

Zoek elkaar op

Maar ook even richting het Research Project. Pak het nou eens anders aan. Neem een voorbeeld aan Hogeschool Windesheim die samen met een groep ondernemers op pad gaat om Turkije te ontdekken. Ondernemers worden goed voorbereid, er worden goede contacten gelegd (matchmaking) en er wordt daadwerkelijk business gedaan. Ze nemen ondernemers uit het mkb aan de hand en soms is het goed om dat zetje te geven. Samen op pad als ondernemers onder elkaar.

Een frisse blik

Door als ondernemer samen te werken met de studenten van een Research Project zou je wel eens voordelig uit kunnen zijn. Je zet ze aan het werk en vraagt of ze jouw oriëntatietrip goed voorbereiden. Ze zitten er immers vier maanden. En dan is er nog een wijze les te leren van de grote bedrijven. Een Research Project is een prachtige manier van recruitment. Zit er een goede kandidaat tussen, dan heb je je exportmanager China al te pakken! 

Wist ik twintig jaar geleden maar wat ik nu weet. Dan had ik gezien welke enorme kansen er liggen om als Research Project grote bedrijven te koppelen aan kleine bedrijven en samen China te ontdekken en van elkaar te leren. Ik ben blij dat er na twintig jaar nog steeds een Research Project Maastricht is en ik ga helpen van de China trip een succes te maken. Doe je mee?

Auteur

Willem Overbosch