6 tips & tricks voor mindful ondernemen

Column Willemijn Welten | Zo blijf je gezond

16 oktober 2015

Als ondernemer is het een hele uitdaging om mindful te zijn. Immers ben je altijd online, de druk is hoog, je wilt je collega’s ontwikkelen en het allerbelangrijkste: alles draait om de klant!

Whitepaper 'Eerste hulp bij gezondheid op de werkvloer'

Tegenwoordig lees je steeds meer over mindfulness: bewust aanwezig zijn in het hier en nu, zonder te oordelen, ofwel leven met volle aandacht. Wat is dan mindful ondernemen? Voor mij betekent het dat je je bewust bent van je prioriteiten op dat moment. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. En geloof me, ook al zijn wij nu House of Awareness begonnen, ik kan onze eigen tips goed gebruiken!

1. Maak tijd voor jezelf

Als je onderneemt, ben je altijd bezig voor en met de klant. En anders met je collega’s, de operationele zaken, finance of de website. Wanneer maak je tijd voor jezelf? Kook je nog steeds gezond? Sport je met regelmaat? Maak tijd voor jezelf, ga eens op date met jezelf.

2. Vaste momenten voor het checken van je e-mails

Kies vaste momenten om je e-mails (en socials) te checken. Bijvoorbeeld op drie momenten per dag: om 8.30 uur, 13.00 uur en 17.00 uur (en 21.00 uur:-)). Zo word je niet continu afgeleid door een mail. Geloof me, de wereld vergaat echt niet als je 2 uur later antwoordt in plaats van binnen 5 minuten. Makkelijker gezegd dan gedaan, en misschien wel mijn eigen grootste valkuil!

3. 10 minuten mediteren per dag

10 minuten mediteren als je dag begint is echt heerlijk. Het is even wennen om dit in te bouwen in je dag, maar je begint de dag zo ontspannen en mindful. 

4. Lees, luister en verwonder

Soms is het goed om een dag geen productie te draaien. Het klinkt eng, maar je hoeft niet altijd productie te draaien. Lezen en luisteren is ook werken en de mooiste ideeën komen als je ruimte hebt. Lees een boek, bekijk dat TedX filmpje, volg een webinar of drink een kop koffie met iemand die je gaaf vindt. En laat je telefoon even liggen. Maak tijd om jezelf te laten verwonderen.

5. Besef waarom je doet wat je doet

Als de stress je overspoelt, mails maar door blijven komen en je geen einde meer ziet aan je to-do lijst: haal dan adem en bedenk waarom je hier mee bent begonnen. Doe je nog wel wat je leuk vindt? Zo niet? Denk er dan over na hoe je je plezier weer terug krijgt. Wees eerlijk tegen jezelf.

6. Geniet

En tot slot: geniet!! Je bent ondernemer, hoe tof. Je hebt je eigen bedrijf, dat is iets om heel erg trots op te zijn.

Auteur

Willemijn Welten