84 procent van ondernemers blij met accountant

Ondernemer geeft accountant 7,3 | Toch stapte 44 procent al eens over

26 januari 2016

Bijna de helft van alle Nederlandse ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (MKB) is al eens overgestapt van accountant. Ondernemers zijn wel tevreden over hun huidige accountant. Dit blijkt uit onderzoek van Dutch Network Group in opdracht van Deloitte.

Accountant op rapport

Van de ondernemers die al meededen aan het korte onderzoek* gaf 84 procent aan op dit moment niet te willen overstappen van accountant. Gemiddeld scoren de accountants een 7,3. Vooral de vraag of een accountant met zijn tijd meegaat en innovatieve oplossingen biedt weegt zwaar. De vier belangrijkste aspecten van een goede accountant zijn volgens ondernemers:

  1. Hij/zij gaat met zijn tijd mee en biedt innovatieve oplossingen.

  2. Hij/zij is een vertrouwenspersoon en sparringpartner voor me.

  3. Hij/zij moet mij direct inzicht bieden in mijn actuele cijfers.

  4. Hij/zij heeft vaste prijsafspraken en wijkt daar niet van af.

Overstappen wegens groei

De accountant komt er dus goed vanaf op dit tussenrapport. Toch gaf 44 procent van de ondernemers aan al wel eens overgestapt te zijn van accountant. Sommige ondernemers stappen zelfs over terwijl ze tevreden zijn over hun accountant. Reden hiervoor is vaak de groei van de organisatie, waardoor een ander soort accountant of een eigen accountant wordt aangetrokken met meer expertise of tijd.

Geen extra kosten bij overstap

Een ander opvallend resultaat uit het onderzoek is dat 25 procent van de mkb-ondernemers denkt dat het overstappen van accountant lastig, tijdrovend of kostbaar is. Behoor je tot die 25 procent van de ondernemers die een overstap overweegt, maar twijfel je om die laatste stap te zetten? Informeer dan vooraf bij aanbieders welke ondersteuning zij kunnen bieden bij een overstap. Zo heeft onze kennispartner Deloitte een kosteloze en gemakkelijke overstapservice en kun je ook vrijblijvend over het onderwerp sparren met een ervaren adviseur voordat je een eventuele keuze maakt.

Doe mee aan het onderzoek

Geef jouw mening! Vul de korte vragenlijst in en help ons een beter beeld te krijgen van de relatie tussen mkb-ondernemers en hun accountants.

* Deze eerste resultaten zijn gebaseerd op reacties van 400 respondenten (ondernemers in het mkb). Het onderzoek loopt nog.

Auteur

Raphael Klees