Energie besparen = geld verdienen

6 tips om te besparen op energie en milieu

18 oktober 2016

Door energiezuinig te werken, draag je niet alleen bij aan een beter milieu, je portemonnee is er ook blij mee. Wil jij ook energie besparen? Met deze tips zet jij gemakkelijk de eerste stap in de groene richting.

1. Kleine stapjes

Energie besparen hoeft niet moeilijk te zijn. Doe bijvoorbeeld alle gloeilampen de deur uit en vervang deze voor duurzame LED-verlichting. Zorg er ook voor dat de verwarming niet iedere nacht blijft loeien en doe de deuren dicht wanneer de airconditioning aan staat.  

2. Openbaar vervoer

Stimuleer je personeel om de auto wat vaker te laten staan. Reizen met het openbaar vervoer is vaak niet alleen energievriendelijker, het kan ook geld schelen. Zo kun je buiten de spitsuren korting krijgen op je treinreis en zijn er ook verschillende kortingsabonnementen verkrijgbaar bij de OV-aanbieders.

3. Energiezuinige apparatuur

Het gebruik van energiezuinige apparaten zorgt voor een lagere energierekening en draagt bij aan een beter milieu. Natuurlijk hoef je niet in een klap allemaal nieuwe printers, laptops en tv’s te kopen. Dit kun je ook in kleine stapjes doen. Gaat er een pc stuk? Koop er een energiezuinige voor in de plaats. Houdt de koelkast in de kantine er mee op? Ruil hem in voor eentje met energielabel A. Op deze manier wordt jouw bedrijf steeds energiezuiniger.   

4. Groene stroom

Overstappen naar groene stroom is een eenvoudige manier om bij te dragen aan een beter milieu. Omdat deze energie voor het grootste deel wordt opgewekt uit zon, wind, waterkrachten en biomassa, stoot je veel minder schadelijke stoffen uit. Op dit moment kost groene stroom nagenoeg evenveel als ‘grijze’ stroom. Voor hetzelfde geld kun je dus duurzamer werken.

5. Samenwerken

Door samen te werken kun je meer energie besparen. Heb je een bedrijfspand met een groot plat dak? Dan kun je een deel gebruiken voor je eigen zonnepanelen. Wanneer je over voldoende ruimte beschikt, kunnen ook andere organisaties zonnepanelen laten plaatsen op jouw dak. Dit is technisch en juridisch best mogelijk.

6. Win-win

Slechts een klein deel van de Nederlandse bedrijfspanden heeft energielabel A of B. Op gebied van energiebesparing valt hier dus nog veel te winnen. Toch hebben de meeste ondernemers vaak andere prioriteiten en lijken de investeringen te groot. Om de energie te kunnen besparen, kun je er maar beter de lol van inzien. Maak er een wedstrijd van en probeer het beter te doen dan je buren, collega’s en concurrenten. Het zit in onze aard om te willen winnen. ‘De beste zijn’ zorgt voor aanmaak van dopamine in onze hersenen, een stofje dat ons een geluksgevoel bezorgt. Energie besparen resulteert dus in een ‘win-winsituatie’.