Zo doe je slim inkopen

Draag bij aan een duurzame wereld

10 juli 2018

Hoe doet jouw organisatie zijn inkopen? Kies je voor de laagste prijs, of ga je voor een eerlijke prijs? Door slim in te kopen draag je een steentje bij aan een betere wereld en kun je vaak ook nog geld besparen.

Whitepaper Haal meer uit mvo

Eerste hulp bij inkopen

Hoe koop je verantwoord in? 4 tips:

 1. Koop niet te veel

  Het nadeel van een gunstige prijs is dat je al snel te veel van een bepaald product inkoopt. Koop eerst een aantal producten om te kijken of het product aanslaat. Dit voorkomt dat je met een magazijn vol producten komt te zitten waar geen vraag naar is of behoefte aan is binnen je eigen organisatie.

 2. Samen inkopen

  Wil je een eerlijke prijs betalen maar toch goedkoop uit zijn? Ga dan opzoek naar partner(s) die samen met jou willen inkopen. Samen sta je sterker, waardoor je meer invloed krijgt tijdens het onderhandelen over zaken als de prijs.

 3. Betaal een eerlijke prijs

  Lijkt iets te mooi om waar te zijn? Dan is dit vaak ook zo. Wanneer je voor een absurd laag tarief goederen inkoopt, dan is de kans groot dat boeren of fabrieksmedewerkers hiervoor geen eerlijke prijs ontvangen.

 4. Weet waar je koopt

  Niemand koopt expres zijn goederen bij een fabriek waar kinderarbeid of discriminatie plaatsvindt. Maar hoe weet je écht zeker dat je inkoopt bij een eerlijke fabriek? Ga het gesprek aan met de fabriekseigenaren, of laat bijvoorbeeld een medewerker fabrieken bezoeken om met eigen ogen te zien hoe het er daar aan toe gaat.

Waarom slim inkopen?

Een andere term voor slim inkopen is Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI).

Ondernemingen hebben hier op verschillende manieren baat bij:

 • Ze verkleinen risico’s. Door helder te krijgen onder welke omstandigheden en met welke grondstoffen jouw producten tot stand komen en wie ze transporteren, vermijd je het risico dat je betrokken raakt bij schandalen. Als blijkt dat jouw onderneming te maken heeft met kinderarbeid, is dit funest voor het imago.

 • Ze vergroten kansen. MVI biedt verschillende kansen. Zo kun je in aanmerking komen voor overheidssubsidies of opdrachten. Daarnaast zal MVI zorgen voor een hogere tevredenheid en productiviteit onder het personeel en heb je een concurrentievoordeel ten opzichte van bedrijven die niet aan MVI doen.

 • Ze voldoen aan wensen van klanten en stakeholders. Steeds vaker vragen die immers naar duurzaamheid en transparantie. Consumenten willen weten waar hun producten vandaan komen en willen zeker weten dat deze op een eerlijke manier tot stand komen. Ook je aandeelhouders of partners kunnen hierom vragen.

 • Ze zijn moreel verantwoord bezig. Door als bedrijf iets goeds te doen, zorg je ervoor dat consumenten en partners je als ethisch verantwoord zien. Dit is niet alleen gunstig voor je imago, ook de manier waarop consumenten naar je producten kijkt wordt positiever.

Aan de slag met MVI?

Gebruik het stappenplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen van MVO Nederland.