Van idee naar markt dankzij slimme financiering

Hoe je aan geld komt na een goede start

10 juni 2019

Iedere ondernemer is er bang voor: de Valley of Death. Want: hoe breng je een goed idee tot een prototype en uiteindelijk naar een verkoopbaar product op de markt? Om dat goed te onderzoeken en daarna uit te voeren is financiering noodzakelijk. Nu banken sinds de financiële crisis niet echt scheutig zijn met kredieten, wordt het tijd voor slimme alternatieven.

Van idee tot product

Steeds meer mensen doen hun inkopen vanuit huis. Webwinkels springen daar gretig op in. Maar waarom zou je voor die aankoop naar een webshop moeten zoeken en allerlei accountgegevens moeten onthouden? Kan dat niet handiger, vroegen ze zich af bij ViaFix. Hun oplossing: via de app van ViaFix op je smartphone kun je gemakkelijk thuis de barcode scannen van bijvoorbeeld wasmiddel om het vervolgens direct te bestellen. Adverteerders kunnen hier handig op inspelen door een bestelcode op te nemen in hun advertentie.

"Het is al meer dan een idee", vertelt commercieel manager Laurens Eekman "Het platform draait en er wordt al dagelijks met onze codes geadverteerd." Maar voordat het zover kwam, hebben we stad en land afgezocht voor financiering. Eekman: “De grote banken willen steeds minder risicovol investeren. Ze zeiden letterlijk: ga maar naar private investeerders voor financiering."

Financiering

Na veel zoeken is een investeerder gevonden, maar die vroeg heel duidelijk om meer commerciële bewijzen dat dit concept zou kunnen slagen. Daarmee dreigde ViaFix alsnog in de Valley of Death te stranden en moest het bedrijf een andere vorm van financiering vinden om te overleven. "Net op dat moment werd de Vroegefasefinanciering van de Rijksoverheid geïntroduceerd." Deze lening met een aantrekkelijke rente van gemiddeld ruim 5% wordt namens de overheid door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) verstrekt aan starters en mkb-ondernemingen. Met die financiering kunnen zij onderzoeken of hun idee een kans van slagen heeft in de markt. Dat was exact wat ViaFix nodig had. "Met zo’n 3,5 ton konden we de investeerder voldoende overtuigen. En daarmee voldeden we aan een van de voorwaarden voor deze lening: een investeerder achter je hebben om na de prototype-ontwikkeling ook daadwerkelijk aan de slag te gaan met het product."

Eekman is inmiddels met zijn team zo ver. "Zo zijn er bijvoorbeeld al persoonlijke verzorgingsproducten, huishoudelijke en dierverzorgingsproducten met de app te bestellen. Omdat we ons richten op het aanbieden van een zo’n breed mogelijk productassortiment, zijn we nu druk bezig zo veel mogelijk leveranciers aan te sluiten op ons platform."

Obstakelmaaier

Ook bij Adwin Schreuders van het bedrijf Siemo ligt het product klaar. Hij is al jaren actief in het produceren en leveren van landbouwmachines. Daarnaast doet zijn bedrijf loonwerk, zoals het maaien van bermen in opdracht van overheden. Omdat bij dit werk regelmatig gemaaid moet worden om obstakels als paaltjes en bomen heen, gebeurt dat vaak 'handmatig' door een medewerker met een benzinemaaier. Niet echt veilig en schoon omdat deze medewerker dit doet terwijl auto’s voorbij blijven razen. Schreuders: "Daarom heb ik een prototype gemaakt  – de Obstakelmaaier - die op een standaardtrekker kan worden geplaatst. Op die manier is de medewerker bij het maaien beter beschermd tegen het voorbijrijdende autoverkeer."

Gemeenten, waterschappen en Rijkswaterstaat reageerden positief, dus Schreuders had goede hoop dat financiers voor de productie van deze machines makkelijk te vinden zouden zijn. “Dat valt behoorlijk tegen. Er zijn wel andere partijen die het idee willen overnemen, maar ik wil het zelf ontwikkelen.” Schreuders werd op het spoor van Vroegefasefinanciering gezet. Met hulp van deze lening kon hij het prototype ontwikkelen. Daarvoor is de externe investeerder nodig, zoals de voorwaarden voor deze lening voorschrijven. “Helaas is mijn investeerder gaandeweg het project door persoonlijke omstandigheden afgehaakt. Hoewel er genoeg interesse is, kan ik nu niet produceren. Ik heb nog wel 2 ton euro via crowdfunding weten op te halen, maar ik heb nog enkele tonnen extra nodig”, aldus Schreuders.

Technische start-ups

Schreuders’ zoektocht bewijst dat de Valley of Death soms breder is dan verwacht. Incubator-expert Edmee van Dijk ziet dat ook veel gebeuren bij technologische start-ups. Van Dijk is jarenlang als investment manager bij Delft Enterprises betrokken geweest bij het opzetten van start-ups. "Het gaat hier voornamelijk over start-up bedrijven van ondernemers met een technisch idee. Dat vraagt vaak een relatief grote investering in de eerste fase. Voor deze doelgroep helpt de Vroegefasefinanciering enorm om een prototype te bouwen, te valideren en naar een marktwaardig product te brengen. Hiermee is de onderneming er nog niet. Daarom is het goed dat in de voorwaarden van deze lening is opgenomen dat een investeerder bereid moet zijn te investeren na afloop van het vroegefasetraject. Anders dreigt de Valley of Death alsnog fataal te worden."