Hoe zetten we de financiële wereld voor de mkb'er op z'n kop?

Column Sergio Torres | Financiering mkb is achilleshiel economie

21 februari 2020

In de media zijn het vaak de grote multinationals die in de spotlights staan. Ergens begrijpelijk, maar ook wel raar wanneer je je realiseert dat het mkb misschien wel belangrijker is. De cijfers liegen er niet om: 66,9% van de beroepsbevolking werkt er, het is verantwoordelijk voor een omzet van meer dan 580 miljard euro en het levert 62,2% van de totale toegevoegde economische waarde.

Volgens het World Economic Forum zijn wij het meest concurrerende land in de EU, met  een mooie vierde plaats wereldwijd, en dat is mede te danken aan het mkb. Dat ik dit zeg is echter geen oproep voor meer aandacht voor het mkb in de media. Als deze scheve verhouding er enkel op het gebied van media-aandacht zou zijn, zou ik zeggen geen probleem.

Scheve financiering

Er is echter een groter probleem, waar de scheve verhouding wel rechtgetrokken dient te worden; financiering. Op financieel gebied krijgt het mkb namelijk ook niet de aandacht die het verdient; slechts een paar procent van alle financieringen in Nederland gaat naar onze economische motor! En waar het World Economic Forum ons in algemene zin zeer hoog inschaalt, worden we qua financiële dienstverlening slechts op de 37e plaats gezet. Sterker nog, ten opzichte van het voorgaande rapport zijn we hierop zelfs 6 plaatsen gezakt. Kredietverstrekking aan het mkb is volgens het rapport de achilleshiel van onze economie. Dat moeten we gezamenlijk aanpakken!

Zelf ben ik met zowel het ondernemerschap als het financieringslandschap bekend. Inmiddels ben ik meer dan twaalf jaar ondernemer en daarvoor heb ik bij diverse banken gewerkt. Ik heb in die tijd tot mijn eigen frustratie ondervonden hoe onnodig ingewikkeld en duur het traject kan zijn dat leidt naar het indienen van een kredietaanvraag. Om over de onzekere uitkomst dan nog maar te zwijgen. Naast mij telt dit land nog 1,8 miljoen andere ondernemers en ik weet zeker dat een groot deel daarvan deze frustratie met mij deelt en nog steeds worstelt met het verkrijgen van financiering. Dat allemaal terwijl externe financiering juist voor het mkb vaak essentieel is om te kunnen groeien en vernieuwen. Tegelijkertijd lopen investeerders enorme kansen mis.

Innovatie nodig

Gelukkig zijn er nieuwe ontwikkelingen in de markt die de weg naar financiering steeds makkelijker en sneller maken. Deze nieuwe ontwikkelingen zijn vaak technologisch van aard en worden geschaard onder de noemer Fintech. Een voorbeeld van zo’n nieuwe ontwikkeling is crowdfunding. De crowdfunders, hebben vorig jaar bij elkaar voor meer dan 128 miljoen gefinancierd. Dit is zeker een goede stap, maar het moet in mijn ogen nog beter kunnen, want in het totale landschap van financiering is het nog slechts een druppel op een kokende plaat. Meer mkb’ers moeten een kans krijgen op de financieringsmarkt. De mkb’er moet bovendien meer keuzes hebben en meer macht krijgen, ook met betrekking tot de financieringsvoorwaarden. Tevens moeten de kosten naar beneden kunnen, ik denk dat de kosten die een traditionele financier maakt, met zo’n de 60% tot 80% verlaagd kunnen worden. Die besparing kan vervolgens terug worden gegeven aan de ondernemer.

Om die redenen ben ik zelf ook gestart (samen met Bastiaan Burgwal en Jan-Volkert Meuldijk) met het ontwikkelen van een oplossing. Een oplossing waarbij de ondernemer nog sneller geholpen kan worden, meer keuzes heeft en de controle naar zicht toe trekt. Deze oplossing hebben we enige tijd geleden in een ‘private beta’ gelanceerd onder de naam LoanStreet, en is nu na veel ontwikkel- en verbeterwerk (samen met ondernemers en accountants) bijna klaar om grootschalig ingezet te worden. Met LoanStreet durf ik te zeggen dat we een fantastisch begin hebben gemaakt om de problemen van de traditionele financieringswereld op te lossen. LoanStreet sluit aan op het administratiepakket van de mkb’er en vervolgens wordt binnen enkele minuten de haalbaarheid van een financieringsaanvraag automatisch berekend. Daarna kan zelfs de aanvraag grotendeels geautomatiseerd opgesteld worden, van informatie die nodig is tot aan een ‘robo-prognose’. Dat is iets wat hiervoor nog onmogelijk leek. Een financieringsaanvraag hoeft nu niet langer tijdrovend en onnodig onzeker te zijn! Daarnaast heeft de ondernemer meer keuzes (er zijn inmiddels al meer dan 20 financiers aangesloten op LoanStreet). De financier krijgt bovendien sneller een volledig overzicht van de partij die de financiering aanvraagt en daardoor kan de financier risico’s beperken. Een typische win-winsituatie dus.

Wereld van financieren op zijn kop

Ik ben ervan overtuigd dat er nog meer mogelijk is en dat we met nog meer innovaties de wereld van financieren helemaal op zijn kop gaan zetten. Dit allemaal zodat het mkb op financieel gebied de aandacht krijgt die het verdient, zodat ondernemers zich kunnen richten op dat wat ze goed kunnen: het aandrijven van onze economie!

Auteur

Sergio Torres