Hoeveel kost een datalek?

7 megatrends

29 november 2017

Het is misschien wel een van de grootste angsten van ondernemers. Je kostbare data komt in handen van de verkeerde persoon. Wat is precies de oorzaak van zo’n datalek, en wat kost dat?

Volgens het rapport 2016 Cost of Data Breach Study: Global Analysis van Ponemon en IBM zijn er drie mogelijke oorzaken voor een datalek. In 48 procent van de gevallen is het bedrijf slachtoffer geworden van een criminele aanval op de data. Dit kost je gemiddeld 189 euro per verloren bestand. In 27 procent van de gevallen is er een lek in je computersystemen. Hiermee ben je gemiddeld 153 euro per verloren bestand kwijt. Tot slot wordt 25 procent veroorzaakt door menselijke fouten. Dit kost gemiddeld 148 dollar per verloren bestand. Het kost gemiddeld maar liefst 201 dagen om een datalek te herkennen en nog eens 70 om het lek te dichten. In dit onderzoek wordt gesproken van een datalek wanneer iemands persoonlijke informatie samen met zijn of haar medische en/of financiële informatie op straat komt te liggen.

Megatrends

Ponemon en IBM signaleren zeven megatrends in het voorkomen van datalekken:

  1. De kosten van datalekken zijn sinds 2005 over de jaren heen vrijwel even hoog gebleven. Dit betekent dat je als ondernemer het voorkomen en inspelen op datalekken als vaste kostenpost moet behandelen. Er moeten strategieën komen om data te beschermen.

  2. De belangrijkste consequentie van een datalek is dat je klanten verliest. Na elk datalek moet je actief aan de slag gaan om het vertrouwen van je klanten terug te winnen. Alleen zo kan je voorkomen dat je langdurige financiële schade oploopt.

  3. De meeste datalekken worden veroorzaakt door criminele aanvallen op je data. Bij dit soort lekken duurt het het langst om te ontdekken en te dichten. Datalekken door criminele aanvallen kosten daarom ook het meeste geld.

  4. Organisaties beseffen dat datalekken meer kosten naarmate het langer duurt om ze te detecteren en op te lossen. Ze investeren in technologie en experts binnen hun bedrijf om ervoor te zorgen dat datalekken sneller herkent en opgelost kunnen worden.

  5. In markten waar de overheid veel juridische spelregels heeft, zoals de gezondheidszorg en financiële wereld, richten datalekken de meeste schade aan. Hier kunnen namelijk hoge boetes opgelegd worden en verlies je als bedrijf de meeste klanten in het geval van een datalek.

  6. Als je bedrijf investeert in databeheer, zullen de kosten van een datalek minder hoog zijn. Je kunt hierbij denken aan een incident response plan, hierbij maak je een gedetailleerd plan van aanpak voor als er een datalek plaatsvindt. Ook het trainen van je personeel en aanstellen van een verantwoordelijke persoon voor het beveiligen van je data, zijn manieren om te voorkomen dat je hoge kosten krijgt door datalekken.

  7. Het is slim om te investeren in IT-oplossingen om je data te beveiligen. Je kan bijvoorbeeld gebruik maken van encryptie en endpoint security oplossingen. 

Bron: 2016 Cost of Data Breach Study: Global Analysis door Ponemon en IBM

Auteur

Pauline Veenstra

Als freelance copywriter schrijf ik voor veel verschillende ondernemersplatforms, waaronder MKBSD. Ik vind het ontzettend leuk om de verhalen van ondernemers vast te leggen, het starten van een eigen bedrijf is immers een groot avontuur! Verder houd ik ervan om complexe thema’s als financiering en belastingzaken uit te leggen op een manier die voor iedereen begrijpelijk is. Zo hoop ik jouw leven als ondernemer net wat gemakkelijker te maken.