Hoe voorkom je stress bij je werknemers?

Zeven tips om je personeel gezond te houden
Het is de week van de werkstress! Ervaren jouw werknemers werkstress? Dan kan je team niet optimaal presteren. Hoe voorkom je dat je personeel stress ervaart?
Gezond personeel heeft voordelen voor jou!
Klik hier
Lees meer in ons whitepaper!
Lees verder
We spraken over stress op het werk met een ondernemer uit ons netwerkJohn Kuyt, directeur van Kuyt Cleaning Service. John doet ook het nodige om werkstress te voorkomen: “De werkdruk mag niet te hoog zijn, je moet niet achter ze aan gaan rennen”. Ook de thuissituatie kan een rol spelen: “ Vaak zie je dat als het thuis niet goed zit, ze het meenemen naar het werk. Ik vind het belangrijk om dan het gesprek aan te gaan om ze een helpende hand te geven”.
 

7 Tips om stress op het werk te voorkomen

 
1. Voorkom een te hoge werkdruk
Praat met je werknemers over de werkdruk. Alleen zo kom je erachter dat er iets mis is voordat er problemen ontstaan op de werkvloer. Je kunt dan in samenwerking met je personeel vaststellen wat de capaciteit is.
 
2. Een goede balans tussen privé en werk
Elke werknemer heeft een leven naast zijn baan, en dat is maar goed ook. Toon begrip voor mantelzorgers of werknemers met jonge kinderen. Zo voorkom je overbelasting. Overwerk mag ook niet de norm zijn. Je kunt zelf het goede voorbeeld geven door niet standaard tot half acht op kantoor te blijven zitten. (Veel) eerder weggaan dan de baas is voor de meeste werknemers namelijk not done.
 
3. Fijne werksfeer
Vraag een sollicitant wat hij belangrijk vindt aan een nieuwe baan, en er zal negen van de tien keer hetzelfde antwoord komen: een fijne sfeer op de werkvloer. Onderschat nooit de voordelen van collegialiteit. Wanneer werknemers elkaar ondersteunen op de werkvloer, kunnen ze hogere werkdruk beter opvangen. Voor jou als werkgever is het belangrijk om hard op te treden tegen bijvoorbeeld pesten op de werkvloer. Dit kan de sfeer namelijk behoorlijk verpesten.
 
4. Autonomie in het werk
Geef je personeel zelf de regie over hun werkzaamheden. Sommige mensen beginnen graag erg vroeg, anderen gaan liever tot laat in de avond door. Het maakt in principe niet uit wanneer ze hun werk doen, als het maar goed gedaan wordt. Als je werknemers zelf afspraken laat maken met klanten, zullen ze meer het gevoel krijgen dat ze zelf beslissingen mogen nemen.
 
5. Laat werknemers zich ontwikkelen
Laat jouw mensen een leven lang leren! Door je werknemers af en toe op cursus te sturen, profiteer jij ook van competenter personeel.
 
6. Zet gezondheid op 1
Een ongezonde medewerker voelt zich niet goed en zal slechter presteren. Je kunt een gezonde levensstijl stimuleren door een gezonde lunch aan te bieden en bijvoorbeeld een sportkaart ter beschikking te stellen.
 
7. Implementeer voorkomen van werkstress in je beleid
Door te praten over werkstress maak je het onderwerp bespreekbaar. Zo kun je problemen eerder signaleren. Het kan ook helpen om een vertrouwenspersoon aan te wijzen, niet alle medewerkers zullen direct naar je toe durven komen.
 

Vraag niet beantwoord of nog een vraag?

MKB Servicedesk helpt je graag verder!

Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten