Crowdfunding duurzame winst

Hulpmiddel voor mvo

04 mei 2017

Natuurlijk kan crowdfunden rendement opleveren. Maar ondernemers kunnen er ook hun mvo-doelen mee helpen te behalen. En dat blijkt populair.

Mvo crowdfunden

Whitepaper Haal meer uit mvo

 Niet alleen onder particulieren groeit de interesse, steeds vaker ontdekt het mkb crowdfunding. Zeker als je er twee vliegen mee in een klap slaat. Want het is mooi als je er een leuk rendement mee maakt, maar helemaal goed is het als de wereld er een stukje beter van wordt. En dat levert dan ook weer kansen op voor 'groene' marketing.

Duurzaam crowdfunden

Niet alleen nieuwe hippe gadgets vinden dankzij crowdfunding de weg naar de markt, ook duurzaamheidsinitiatieven. Dat past natuurlijk helemaal in de MKB Trends: duurzaam is de toekomst, zoals Leen Zevenbergen, ceo van zonnepanelenfabrikant Solarus, heel duidelijk verkondigt en steeds meer realiteit ziet worden.

De crowdfundactie voor zijn extreem efficiente zonnepanelen is zelfs hard op weg een hype te worden onder funders. Doel was om voor het eind van het jaar 250.000 euro op te halen, maar binnen tien dagen stond de teller al op 415.000 euro.  "En we zijn hard op weg ruimschoots over de half miljoen heen te gaan", zegt Zevenbergen, die bij andere investeerders al enkele miljoenen wist op te halen voor zijn nieuwste .

Zijn nieuwe zonnepanelen worden door experts in staat geacht een revolutie teweeg te brengen. "Onze panelen zijn maar liefst 70 procent efficient, waar zo'n 20 procent gemiddeld is voor de huidige generatie panelen. Los van de techniek, komt dat door een gecombineerde toepassing. Naast het opwekken van stroom, warmen ze ook water op. De cv-ketel hoeft hierdoor veel minder hard te werken."

Mvo-doelstellingen

Anders dan de meeste crowdfundacties, die op leenbasis zijn, verkrijgt een funder aandelen van Solarus, dat in 2018 naar de beurs verwacht te gaan. Maar de aantrekkingskracht zit 'm volgens hem niet alleen in de kans dat de 'crowdfundaandelen' mede daardoor in waarde kunnen stijgen. "We bestrijden met onze nieuwe techniek veel meer CO2-uitstoot dan nu mogelijk is, waardoor het voor ondernemers  interessant kan zijn voor het bereiken van hun mvo-doelstellingen." 

Wil je weten of deze crowdfundactie ook voor jouw mvo-doelstellingen interessant is, kijk dan eens naar de campagne van Solarus op Symbid.

Auteur

Frank van Rutten