Energiebesparing: een duurzame investering

Besparen én het milieu ontzien

08 maart 2019

Dat het energieverbruik omlaag kan, weten de meeste ondernemers wel. Maar hoe? Vaak weet je niet zo goed waar je moet beginnen als het om energiebesparing gaat. In dit artikel helpen we je op weg.

Energiebesparende maatregelen 2019

Zeker als je een wat ouder bedrijfspand hebt, zijn er vaak veel punten waar je op kunt besparen. Denk maar eens aan je verlichting. Heb jij TL-buizen hangen? Als je eerst altijd een paar keer het welbekende ‘ping’-geluid hoort voordat ze aangaan, hebben ze een ‘conventionele’ aansluiting en zijn de TL-buizen niet duurzaam. Heb je een plat dak? Dan is het interessant om te kijken naar zonnepanelen. En als alle oude lampen worden vervangen door led-lampen, kunnen de verlichtingskosten met meer dan 50 procent worden teruggebracht. Ook handig: een thermostaat ophangen in de werkplaats die de verwarming 's avonds laat afslaan en een uur voor openingstijd weer aanzet. Veel ondernemers denken dat ze de temperatuur altijd stabiel moeten houden, maar dit geldt niet voor slecht geïsoleerde ruimten, zoals de werkplaats.

Het is ook handig op deze manier je ketel, heaters in de werkplaats, ramen en isolatie van het pand controleren. Dit zou je zelf kunnen doen, maar het is slimmer om hier een deskundige voor te vragen. Essent biedt gratis de EnergieFitScan (t.w.v. 500 euro). De expert loopt dan het hele gebouw na en je krijgt direct persoonlijke tips om te besparen, inclusief terugverdientijd.

Duurzame energie

Duurzaamheid wordt een steeds belangrijker thema, ook in het mkb. Veel bedrijven zijn al op een andere manier bezig met duurzaamheid en milieu. Zo ook Wim van Rooy van autobedrijf Roto in Eindhoven. “Een autobedrijf heeft sowieso al veel met het milieu te maken. Zo moeten we bijvoorbeeld olie zo schoon mogelijk afvoeren. Daar gaan we al bewust mee om”. Toch denken veel ondernemers bij duurzaamheid minder snel aan hun bedrijfspand. “Mijn vader was niet met energie bezig toen hij dit pand 40 jaar geleden liet bouwen. En ik eerlijk gezegd ook niet toen ik het overnam. Het belangrijkste is toch dat het licht brand en de gereedschappen werken. En zolang we niet in het donker en de kou zitten, sta je er niet bij stil of er misschien energie bespaard kan worden.”

Tegenwoordig word je als ondernemer verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen. Dat kost soms in een keer een smak geld. Toch is dit absoluut geen weggegooid geld. Het is een investering waarvan je na een aantal jaar de vruchten plukt.

Interesse in gratis bespaaradvies? Doe dan nu een online scan of bel dan nu met de klantenservice van Essent of een advies op locatie (t.w.v. € 500) interessant voor jou is: 0900 1466