Zelf energie inkopen wanneer jij wilt

Een paar handige tips om het beste moment te bepalen

01 maart 2018

Zelf kiezen wanneer je gas en elektriciteit inkoopt? Ondernemers die veel energie verbruiken, stappen het liefst in als de prijzen laag zijn. Bij Essent kan dit, als enige leverancier van Nederland, snel en gemakkelijk online. Of je nu klant bent of niet. Maar hoe weet je nou wat het juiste moment is? Door goed naar de ontwikkelingen op de energiemarkt te kijken, kun je inschatten wanneer de prijzen dalen. We zetten wat handige kennis voor je op een rij.

Energiebesparende maatregelen 2019

De gasprijs, vraag en aanbod

Gas kan worden opgeslagen. Dat is goed om te weten, want met een lage dagprijs kun je inkopen voor de lange termijn. Hoeveel gas er wordt gebruikt, hangt af van de temperatuur. Bij warm weer, als er minder vraag naar gas is, dalen de prijzen. Wanneer het koud is, stijgt de vraag weer, maar de prijs dus ook.

En dan is er nog het aanbod. Als er veel gas beschikbaar is, leidt dat tot een prijsdaling. Als er bijvoorbeeld vanuit Azië extra vloeibaar gas wordt aangevoerd, kan dat de prijs op korte termijn drukken. Als het aanbod daarentegen laag is, stijgt de prijs. Zo kan het ook zijn dat de opslagcapaciteit in de zomermaanden tijdelijk wordt gesloten. Dan is er in de winter minder voorraad en wordt het prijsverschil tussen zomer en winter groter. Door het terugschroeven van de gaswinning in Groningen, is Nederland bovendien steeds meer afhankelijk van de productie en voorraden in het buitenland.

Gas en olieprijs

Veel gascontracten voor de lange termijn zijn nog gekoppeld aan de olieprijs. Als de olieprijs stijgt, stijgt de gasprijs mee. Daarnaast speelt het absolute prijsniveau een rol. Als de prijs laag is, dan is er een grotere kans dat deze weer zal stijgen. De kans dat hij verder zal dalen is veel kleiner. Dit heeft te maken met het niveau van de gasprijs in het verleden. Historisch gezien is er een bepaalde gasprijs waaronder het voor producenten onaantrekkelijk wordt om te produceren. Een verdere daling is dus niet waarschijnlijk.

Verder is het zinvol rekening te houden met geopolitieke gebeurtenissen zoals economische conflicten en oorlog. Als Rusland bijvoorbeeld de gastoevoer naar de Oekraïne stopzet, daalt het aanbod in Europa. De gasprijs stijgt dan weer.

En wat bepaalt de elektriciteitsprijs?

In tegenstelling tot wat we eerder vertelden over gas, kan elektriciteit niet worden opgeslagen. Dat maakt dat vraag en aanbod altijd met elkaar in balans zijn. De productiecapaciteit, dus hoeveel centrales er in werking zijn en hoeveel zonne- en windenergie wordt opgewekt, bepaalt hoe hoog of laag de elektriciteitsprijs is. De prijs van elektriciteit die niet duurzaam is opgewekt wordt bepaald door de prijs van gas en kolen. Bovendien moet in dit geval de uitstoot van CO2 worden gecompenseerd. Dat wordt meegenomen in de prijs. Houd er ook rekening mee dat China de belangrijkste leverancier van kolen is. De kolenprijs is dus afhankelijk van de Chinese economie.

Instappen wanneer je wil

Je hebt de markt verkend en een inschatting gemaakt. Je weet wanneer je moet instappen voor de meest gunstige prijs. Dus wil je zo snel mogelijk een energiecontract afsluiten voor je grootverbruikaansluiting. Dat blijkt bij veel energieleveranciers helemaal niet zo eenvoudig.

Met Energie Online regel je in maar een paar minuten zelf je energiezaken. 24 uur per dag, 7 dagen in de week. Wacht je liever nog even af wat er op de markt gebeurt, dan houdt Essent je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Je bepaalt zelf wanneer je instapt en ook na het afsluiten van je contract houd je grip op al je energiezaken. Kijk op www.essent.nl.

Auteur

Yanaika Zomer