De zon levert je meer op

Senior adviseur Jeffrey Sloote vertelt over zonne-energie voor ondernemers

29 juli 2019

“Onze klanten kunnen erop vertrouwen dat wij alles verzorgen. Van het eerste advies tot en met de montage en het onderhoud.” Jeffrey Sloote is senior adviseur bij Volta Solar, de expert op het gebied van zonne-energie. “Essent heeft zeven regionale dochterbedrijven die samen energie leveren in heel Nederland. Voor alle zeven die energiebedrijven regelen wij de zaken rond de zon.”

Energiebesparende maatregelen 2019

Jeffrey Sloote vertelt vanaf zijn werkplek in Heerlen hoe dat in zijn werk gaat. “Mijn focus ligt vooral op particulieren en kleinzakelijke verbruikers. Mijn collega’s zijn gespecialiseerd in grootverbruikers. Naast zakelijk en particulier verzorgen we gemeentelijke projecten en leveren we steeds vaker zonnepaneleninstallaties voor woningcorporaties. Verder leggen we veldopstellingen aan, waarbij we grond huren van een boer en daarop zonnepanelen installeren. De opbrengst is voor de boer én voor de bewoners in de buurt.” 

Subsidies maken investeren aantrekkelijk

Zonne-energie heeft de toekomst. Steeds meer mensen kiezen voor de aanleg van panelen. Sloote: “Een euro op de bank levert nog maar weinig op, dus zoeken mensen andere mogelijkheden om iets van hun geld te maken. Ondertussen is onze overheid gebonden aan het Klimaatakkoord van Parijs. Die probeert alle energiegebruikers te stimuleren milieuvriendelijke keuzes te maken en verplicht ondernemers energiebesparende maatregelen te nemen. Door subsidies en andere regelingen te bieden hoopt de overheid haar milieudoelstellingen te halen.”

De overheid heeft de volgende stimuleringsmaatregelen voor ondernemers in het leven geroepen; de salderingsregeling, de postcoderoos, en de SDE+. De salderingsregeling richt zich op kleinzakelijke verbruikers en particulieren. Sloote: “Aan het eind van het jaar wordt je opbrengst verrekend met wat je verbruikt hebt. Als wij ons werk goed hebben gedaan komt je verbruik ongeveer op 0 uit. Dat betekent dat alle energie die je als ondernemer hebt verbruikt, zelf is opgewekt. Als je meer opwekt dan je verbruikt, krijg je alleen de kale stroomprijs terug. Dat is niet heel erg aantrekkelijk. Daarom proberen we zo goed mogelijk in te schatten hoe je verbruik rond de 0 uitkomt.” Maar wat maakt investeren in zonne-energie dan zo interessant? “De prijzen voor de aanleg van panelen blijven dalen, maar het rendement van de zonnepanelen wordt steeds hoger. Daardoor daalt de prijs per Wp en daalt dus ook de terugverdientijd. Op dit moment kun je je investering in zo’n 7 tot 10 jaar terugverdienen. Daarna heb je nog zo’n 15 jaar opbrengst.”

Waar liggen de kansen voor jouw onderneming?

Ook grootverbruikers worden door de overheid aangemoedigd om energie te besparen. “De SDE+-subsidie kan bijvoorbeeld interessant zijn. Dit is een subsidie die niet wordt uitgekeerd bij aanschaf, maar jaarlijks. Het bedrag is de meerprijs die je betaalt voor zonnestroom ten opzichte van grijze stroom.” En er zijn meer subsidies en aftrekregelingen. Voor welke regeling je in aanmerking komt, hangt helemaal af van je branche en van je jaarlijkse energieverbruik, maar ook van wat je verplichtingen als ondernemer zijn. Hier lees je meer over in het white paper ‘Energie besparen. Waar liggen de kansen voor jouw onderneming?’ Jeffrey Sloote: “Onze klanten kunnen dat ook aan ons overlaten. Wij zoeken precies voor ze uit waarvoor ze in aanmerking komen en handelen de subsidieaanvraag af.”

Simpel en effectief besparen

Jeffrey Sloote: “Ondernemers die graag energie willen besparen, maar eigenlijk niet weten hoe, kunnen de Essent EnergieFitScan laten doen. Dat is een vrijblijvend en kosteloos onderzoek naar de bespaarmogelijkheden binnen uw onderneming. Zij adviseren waar en op wat voor manier er bespaard kan worden. Daar zitten geen verplichtingen aan, maar voor ondernemers die dat willen kan Essent Zakelijk helpen met het doorvoeren van bespaarmaatregelen. Denk hierbij aan isolatie, energiebesparende verlichting, warmtepompen en zonnepanelen.”

Besparende maatregelen hoeven lang niet altijd ingrijpend te zijn. Jeffrey Sloote vertelt bijvoorbeeld over infraroodverwarming. “Infraroodwarmte kennen we van de sauna en worden vaak gebruikt tegen spierpijn, maar je kunt ze ook in een systeemplafond inbouwen. Infrarood is onzichtbaar licht en geeft stralingswarmte af, net zoals de zon. De omgeving neemt die warmte op en zo kun je een ruimte snel behaaglijk maken. Dat scheelt energie. En omdat het op zonne-energie werkt, bespaar je ook op gas.” Een andere eenvoudige manier om veel energie en geld te besparen is met ledverlichting. “Led geeft allang niet meer dat koude chirurgische licht van een paar jaar geleden. Al je lampen vervangen door ledverlichting lijkt voor veel mensen een grote investering. Maar je verdient het al binnen een jaar terug. Daarna maak je winst omdat de levensduur veel langer is. Je bespaart enorm op vervangingskosten.”

Energie besparen is slim ondernemen

Voor ondernemers die nog niet direct toe zijn aan aanpassingen in hun pand heeft Sloote ook advies. “Op water besparen is heel makkelijk en maakt een groot verschil voor het milieu. We kennen allemaal de waterbesparingsknop op het toilet, maar die wordt niet altijd gebruikt. Plak eens een sticker op de waterbesparingsknop van je personeelstoilet met ‘Ik bespaar 50% water’. Zo maak je je werknemers bewust van hun waterverbruik.”

Auteur

Yanaika Zomer