Wat is datagedreven innovatie?

En hoe start je ermee?

16 april 2018

Het kan niet anders of je hebt het al gehoord: eind mei gaat de AVG echt gehandhaafd worden. Voor ieder bedrijf hebben deze regels grote impact en staat er een hoop werk op stapel om te zorgen dat je compliant wordt of blijft. Misschien zie je het als ‘vervelend huiswerk’. Maar als je dan toch in de data duikt binnen je eigen bedrijf, kan je vrij snel een stap maken naar data-gedreven innovatie. Want weet je wel genoeg over wat je klanten doen, zoeken en verlangen? Zorg je dat je cijfers hebt om je bedrijf op bij te sturen? Zo niet, dan kan je via het verplichte huiswerk voor de AVG een mooie start hiermee maken.

Stappenplan: Start met gedreven innovatie

Wat is datagedreven innovatie

Datagedreven innovatie is eigenlijk niets anders je organisatie, product of dienst vernieuwen op basis van big data. Het grote voordeel ervan is dat je zeer gericht te werk kan gaan. Je gebruikt data om je klanten beter te begrijpen, beter te begrijpen hoe ze je product/dienst gebruiken en beter te begrijpen wat ze nog meer verlangen. Dit is tegenstelling tot “vroeger”, waar je vele gebruikerstests, enquêtes en een beetje onderbuikgevoel nodig had.

De AVG als startplatform

Door de invoering van de AVG is ieder bedrijf heel erg bezig met zijn eigen data. Wil je nare boetes voorkomen, dan moet je exact weten welke data er waar binnenkomt, waar het naartoe gaat en wat er mee gebeurt. Als je dat eenmaal weet, heb je met een beetje extra huiswerk direct het ideale startplatform om aan de slag te gaan met datagedreven innovatie.

Dat extra huiswerk is het volgende:

- Welke data heb ik eigenlijk nog niet, die ik wel graag wil hebben?

- Waar en wanneer kan ik deze data verzamelen?

- Welke inzichten wil je uit je data kunnen halen?

Dit zijn zeker geen simpele vragen. Daarom hebben we een eerste stappenplan opgesteld voor ondernemers die aan de slag willen met datagedreven innovatie. Hierin zetten we de belangrijkste vraag en denkstappen uiteen, die je nodig hebt om zelf tot een eigen datagedreven innovatiestrategie te komen.

Auteur

Chantal Verweij