Zo word je een ideeënmachine

Iedere innovatie begint met tientallen ideeën

03 december 2019

Veel innovatieve succesverhalen focussen zich op ‘het idee’ dat succesvol werd. Maar iedere goede innovatie komt echt voort uit tientallen, misschien wel honderden gesneuvelde ideeën. Dus voordat jij jouw gouden kip te pakken hebt, moet je nog flink aan de bak. Ideeën verzinnen is niet altijd even makkelijk. Gelukkig kan je dat trainen!

E-book 'Eerste Hulp bij Innovatie'

Een leuke methode om jezelf te trainen komt van de Amerikaanse James Altucher. Hij stelt dat je je brein moet zien als een spier die je kan trainen en moet blijven gebruiken. Om een spier te trainen, moet je jezelf net iets verder pushen dan dat je aankan. Dus om je “ideeënspier” te pushen moet je iedere dag 10 ideeën verzinnen. Het maakt niet uit waarvoor, maar je moet er 10 verzinnen. Volgens James lukt het je vaak wel om met 4 of 5 ideeën op de proppen te komen. Maar daarna wordt het lastig. Daarna gaat je brein “zweten” en dus ben je je brein aan het trainen.

Moeten het dan 10 goede ideeën zijn? Nee, absoluut niet. Slechte ideeën mogen ook. Sterker nog, hoogstwaarschijnlijk zijn ze allemaal op de een of andere manier slecht. Niet iedere penalty tijdens een voetbaltraining is een perfect schot in de kruising en dat is ook niet erg. Je bent aan het trainen, dus het maakt niet uit. Zolang je maar 10 ideeën verzint. Voor van alles en nog wat. Je mag er plezier mee maken. Verzin bijvoorbeeld 10 ideeën:

  • Voor kinderboeken die je zou kunnen schrijven

  • Om gratis met het OV naar je werk komen

  • Om hartchirurg te worden

  • Voor manieren om een papieren vliegtuigje zo ver mogelijk te laten vliegen

  • Voor onderwerpen waar ik morgen mijn 10-ideeën oefening mee kan doen

Het idee achter deze methode is dat je een ideeënmachine wordt. En dat wanneer je het echt heel hard nodig hebt, je makkelijker ideeën kan verzinnen. Bijvoorbeeld wanneer je auto vastzit, wanneer je huis wordt opgeblazen of wanneer je een grote klant verliest. De positieve kant is natuurlijk dat je ook beter met ideeën kan komen voor je volgende innovatie, je volgende onderneming of de volgende stap in je carrière. Het houdt je creativiteit scherp. Het houdt je blik op de wereld open.