Stijgende energiekosten voor ondernemers

Prijsstijgingen per 1 juli | Behalve bij Essent

17 juli 2018

Ondernemers krijgen per 1 juli opnieuw te maken met een stijgende energierekening. Nou ja, de meeste dan. Uit onderzoek van energievergelijker Minder.nl blijkt dat de variabele gas- en stroomprijzen van de twee grootste zakelijke leveranciers stijgen. Die van Essent blijven echter gelijk.

Energiebesparende maatregelen 2019

Sinds het begin van dit jaar hebben ondernemers al kunnen merken dat ze meer betalen voor energie. Op 1 januari 2018 stegen alle kostenposten van de zakelijke energierekening: de energiebelastingen, netbeheerkosten en leveringskosten. In totaal was een ondernemer met een groot bedrijf bij een energiecontract met variabele tarieven jaarlijks gemiddeld € 915,- meer kwijt en een ondernemer met een klein bedrijf gemiddeld € 146,-. Daar komt voor veel ondernemers nu dus nog een stijging bovenop, die te maken heeft met de ontwikkelingen in de markt. De energietarieven op de groothandelsmarkten (ICE Endex en APX) stijgen. Dat betekent over het algemeen ook een prijsstijging in de variabele tarieven. Bij leveranciers als Nuon en Eneco zie je die inderdaad terug, maar Essent weet haar prijzen vast te houden.

Hoeveel gaan ondernemers meer betalen?

Om je een indicatie te geven van jouw extra kosten in de toekomst zetten we de variabele kosten van de grote leveranciers even op een rijtje. In onderstaande tabel staan de kleinzakelijke variabele tarieven per kWh stroom en m3 gas met een eventuele prijswijziging voor een kleine en grote mkb’er. Deze gelden vanaf 1 juli. Alle bedragen zijn exclusief btw.

Uiteengezet kan dat er voor jou ongeveer zo uitzien:

Grote ondernemer

Een grote ondernemer met een gemiddeld verbruik van 50.000 kWh stroom en 8.000 m3 gas, is met een variabel energiecontract bij Eneco straks in totaal op jaarbasis € 461,- meer kwijt: € 294,- voor stroom en € 167,- voor gas. Bij Nuon stijgen de variabele leveringskosten in totaal met ruim € 220,-: € 170,- voor stroom en € 51,- voor gas.

Kleine ondernemer

Voor een ondernemer met een kleiner energieverbruik stijgt de rekening bij Eneco en Nuon ook. Een bedrijf met een gemiddeld verbruik van 6.500 kWh stroom en 2.000 m3 gas betaalt straks bij Eneco voor zijn stroomverbruik € 38,- meer en voor gas € 42,-. Opgeteld komt dit neer op € 80,-. Bij Nuon stijgen de variabele leveringskosten voor stroom met € 22,- en voor gas met € 13,-. Samen goed voor € 35,-.

Maar waarom stijgen de energieprijzen zo?

Wanneer de prijzen voor gas en elektra stijgen speelt politiek altijd een rol. Zo stapte Trump uit het Iran-akkoord. Daardoor steeg de olieprijs en dat heeft effect op de stroomprijs. Daarbij is er veel vraag naar kolen vanuit China en betalen energieleveranciers tegenwoordig meer op CO2 uit te mogen stoten. Dat heeft allemaal effect op de stroomtarieven. Mede doordat we afgelopen jaar een strenge winter hadden, is de vraag en dus ook de prijs voor gas gestegen. De stijgingen zijn een flinke tegenvaller voor ondernemers, die aan het begin van het jaar ook al te maken kregen met stijgende kosten voor energie. Het is afhankelijk van de energieleverancier hoe hoog de stijging per 1 juli zal zijn. Hun inkoopstrategie bepaalt voor een groot deel of ze hun prijzen moeten aanpassen. In de meeste gevallen kopen leveranciers voor een periode van een half jaar elke dag een beetje gas en stroom in voor het half jaar dat daarop volgt. De inkoopprijs wordt doorberekend in de verkoopprijs van de volgende periode. Essent wijkt met haar inkoopstrategie af van die methode en hoeft per 1 juli geen prijsaanpassingen te doen.

Wat kun je doen als ondernemer?

Niemand weet, ook de leveranciers niet, wat de energiemarkt precies zal gaan doen. Voorspellen is lastig. Het is daarom zinvol te kiezen voor een zakelijk contract met vaste, scherpe tarieven. Kijk ook op Essent Zakelijk als je meer wilt weten over hun tarieven en aanbiedingen.