IJskoud op zonne-energie

05 maart 2019

Een openluchtijsbaan van stroom voorzien, dat vreet energie. Zo veel energie dat ijsbaan Flevo-on-ice erdoor op de fles ging. Directeur Maarten van der Ven maakte met Sports en Funpark FlevoNice een duurzame doorstart, maar moest wel op onderzoek uit. “Ik ben in de loop der tijd zo’n beetje energiedeskundige geworden.”

Op glad ijs

FlevoNice was de langste ijsbaan ter wereld. Een nogal ambitieuze onderneming. De baan werd in 2007 geopend, vlakbij pretpark Walibi in Flevoland, maar was met vijf kilometer eigenlijk té lang. Het lukte niet om de exploitatie rond te krijgen en FlevoNice ging failliet. Directeur Maarten van der Ven vertelt dat met name de torenhoge energiekosten hen de das omdeden. Want een grote openluchtbaan onder alle weersomstandigheden van ijs voorzien kost ontzettend veel stroom. Van der Ven moest dan ook op zoek naar een duurzaam alternatief.

Slimmer inkopen

Hij liep de volledige bedrijfsvoering na op besparingsmogelijkheden. Van der Ven kwam tot de conclusie dat er grofweg drie manieren waren om de kosten te drukken. Via besparing, door zelf energie op te wekken en door slimmer in te kopen.  

“Eerst pakten we de lengte aan”, vertelt Van der Ven. “We besloten de schaatsbaan in te korten van vijf naar drie kilometer.” Minder vierkante kilometers ijs betekent minder kosten, zowel in de productie als het onderhoud. Bijkomend voordeel was dat een kortere baan ook interessanter was voor de minder serieuze schaatser. Van der Ven: “Zo werden we aantrekkelijker voor stelletjes en gezinnen.”

Eigen zonne-energie

Daarnaast werden de ijsmachines aan inspectie onderworpen. “We wilden te allen tijde beschikken over de nieuwste technologie en gingen op zoek naar een nieuwe leverancier. Ook werd alle verlichting vervangen door LED-lampen.” Maar als FlevoNice echt een slag wilde maken, dan moest de optie om zélf energie op te wekken serieus worden onderzocht.

Windenergie viel af. De provincie wilde windmolens liever zo veel mogelijk concentreren. Maar FlevoNice beschikt over 52 hectare grondgebied en met het inkorten van de baan was er bovendien extra ruimte vrijgekomen. Genoeg ruimte om 4000 zonnepanelen te installeren.  

Pieken en dalen

4000 panelen, dat is niet niks. In de zomer levert dat enorme hoeveelheden stroom op. Maar schaatsen is vooral in de winter populair. Van der Ven liep dan ook vanzelf tegen de vraag aan waar alle duurzame energieoplossingen mee te maken krijgen: hoe zorg je voor voldoende vermogen en capaciteit om de piekvraag aan te kunnen op momenten dat je minder produceert?

Samenwerking Essent

In samenwerking met de Universiteit Twente verkende Van der Ven de mogelijkheden. Batterijen leken een optie, net als het op druk brengen van water, maar niets bleek levensvatbaar. Steeds weer liep Van der Ven tegen beperkingen aan. Niet in het minst omdat de weg naar duurzame energie vol obstakels ligt. Vooral de onvoorspelbaarheid van subsidieprocedures is hem een doorn in het oog. “Dat is een black box. Je hebt geen idee wanneer je voor subsidie in aanmerking komt.” Nederland heeft duidelijk de ambitie om te verduurzamen, maar de praktijk is weerbarstig. Van der Ven besloot daarom de samenwerking aan te gaan met Essent. Voor advies én oplossingen. De zonne-energie die in de zomer wordt opgewekt en niet wordt gebruikt, wordt aan het netwerk teruggeleverd om in de winter weer afgenomen te worden.  

Op waterstof

Van der Ven heeft de ambitie om uiteindelijk volledig off the grid te gaan. Op advies van de UT is het plan dan ook om het teveel aan energie op te gaan slaan als waterstof. Als het zover is zou dat zelfs kunnen leiden tot een waterstofpompstation voor het streekvervoer. Tanken bij FlevoNice. En als de passagiers dan uitstappen om een rondje te schaatsen? Van der Ven lacht: “Dat zou mooi meegenomen zijn!”

Wil jij net als Maarten van der Ven besparen op energie en loop je vast op alle wet- en regelgeving? De EnergieWetCheck van Essent helpt je hierbij!