Winnaar MKB Export Award 2018: “Dit voelt bijna als te veel geluk”

Leentjes Poeder Pret gaat over grenzen

09 april 2019

De winnaar van de MKB Export Award 2018 is bekend: Marleen de Haan (43) en Willem Kors (51) met hun bedrijf Leentjes Poeder Pret. Ze hebben binnen een jaar heel Nederland veroverd met hun kleurrijke poedersuiker, nu is het buitenland aan de beurt.

E-book 'Eerste hulp bij Internationaal ondernemen'

Het duo heeft het voor elkaar gekregen dat hun product in het eerste jaar bij 2000 supermarkten in de schappen ligt. Kors vertelt: “Het is allemaal zo ontzettend hard gegaan. Binnen een jaar hebben we eigenlijk de hele kaart van Nederland kunnen inkleuren. Marleen heeft ons toen ingeschreven voor de MKB Export Award, maar we hadden niet verwacht ook echt te gaan winnen. Het voelt bijna als te veel geluk voor zo’n korte tijd.”

Eerst de buurlanden

Tijd voor de volgende stap: de sprong over de grens. Leentjes Poeder Pret wordt onder andere namen uitgerold, eerst in Duitsland en België, daarna ook in het Verenigd Koninkrijk en de VS. “Logischerwijs kijken we eerst naar onze buurlanden, ons product is enigszins cultureel bepaald. Duitsers en Belgen zijn ook echte poedersuiker-eters. In België eten ze veel wafels met poedersuiker en Duitsers bakken graag. Het bakschap in Duitsland is bijvoorbeeld veel groter dan die in Nederland. Logistiek gezien is deze stap ook logisch. Ons magazijn ligt in Tegelen in Limburg, dus we rijden sowieso altijd al een behoorlijk eind naar de supermarkten. Als we de andere kant op rijden zijn we in Duitsland of België”, vertelt Kors.

Prijzen komen goed van pas

Hier komt het transporttegoed van TNT ter waarde van € 15.000 dus mooi uit. “We zitten in vervoer van doosjes op pallets. TNT kan ons mooi helpen om de pallets van links naar rechts te manoeuvreren.” Daarnaast hebben de Haan en Kors een taaltraining naar keuze bij Language Institute Regina Coeli gewonnen. “Marleen, mijn zakenpartner, lacht altijd als ik onhandig Duits spreek. We hebben al een fabriek in Duitsland, het is dan wel fijn dat we elkaar goed kunnen verstaan. We willen in onze hele supply chain goed met iedereen kunnen communiceren en samenwerken.”

Aan de zakenpartnerscan van RVO.nl zijn ze nog niet toegekomen. “We gaan hem zeker doen! Het lijkt ons erg interessant voor in de toekomst. Voor nu bepalen we elke week onze focus zodat we vooruit gaan én de winkel draaiende houden.”

Tips voor andere ondernemers

Wil jij ook groeien en met je product of dienst de grens over? Kors geeft tips: “Besteed dingen die je niet zelf wilt of kunt doen altijd uit. Zo heb je je handen vrij om de dingen te doen waar je ondernemer voor bent geworden. Wij zijn maar met z’n tweeën, maar hebben een heel netwerk om ons heen. Zo zijn we bijvoorbeeld geen mensen met affiniteit voor logistiek, het regelen en het rijden, daar hebben we andere mensen voor.”

Hij benadrukt dat het belangrijk is om aan de slag te gaan. “De sleutel zit hem ook in het gewoon doen en niet te veel te praten. Natuurlijk met een portie nuchterheid, het moet wel haalbaar blijven. We hebben ook wel eens onze neus gestoten. Zo hebben we vorige zomer met die hitte onze suiker verpakt in potten. Dat is leuk bedacht, maar het werkte niet. De machines liepen vast. Ook hebben we wel eens te vroeg labels besteld. Dan lagen er een heleboel al op kantoor en moest er toch iets veranderd worden. Toch denken we dat we niet zo snel op het punt waren gekomen waar we nu zijn, zonder gewoon te doen.”